ZETApress

hírportál

Hülyerobot a Trafóban

Immár második alkalommal rendezi meg este a Kitchen Budapest a Bacarobo Kupa 2.0 ? hülyerobot versenyt és performanszt a Liliom utcai Tarafóban. A Bacarobo Kupa egészen különleges esemény. Aki kicsit tudnak japánul, rögtön sejtik, hogy vidám dolgok következnek, a baka ugyanis japánul annyit tesz: buta, őrült, hülye.

A Bacarobo 2.0 a hülyerobot versenysorozat második eseménye. Először tavaly hagyta el Japánt, és mint ilyen, hazánkban mutatkozott be először Európában. Idén a Trafó színpadán immár második alkalommal, a szó szerint értendő szórakoztató elektrotechnika veszi át az uralmat, ahol viccesen működő robotok nemzetközi versenyére készülhetünk. A Bacarobot a japán MaywaDenki csoport alapítója Tosza Nobumichi szervezte meg először Tokióban, aki tavaly, a verseny európai debütálásán személyesen is részt vett az előkészítésben és a zsűrizésben.

A Bacarobora bekerülés feltétele volt, hogy a tervezett robot az alábbi három feltételnek megfeleljen: a robotnak nem lehet semmilyen hasznos funkciója, annyira viccesnek kell lennie, hogy a közönséget megnevettesse és mechanikus meghajtásúnak kell lennie. A Bacarobo 2.0-n bemutatkozik a pályázatra érkezett tucatnyi leghaszontalanabb és legviccesebb hülyerobot. A 2011-es Bacarobo 2.0-ra öt országból érkeztek nevezések. Ma este 8 órakor a Trafó színpadán megtekinthető élő megmérettetésen bemutatkozik a Csatornaszörfös robot, amely az ember helyett tévét néz, a Szabbanbuborék szortírozó, a gazdája helyett a fagyit elnyaló robot, lesz hisztiző robot és olyan is, amelyik saját maga alatt vágja a fát ? tudtuk meg Darányi Andrástól.

A szervezők célja kettős: egyrészt azt szeretnék, hogy a közönség jól érezné magát, másrészt jó lenne, ha ez a játék arra késztetné a robotok és a robotika elszánt híveit, hogy maguk is lelkesen készítsenek olyan robotokat, amelyeknek nincs szigorúan vett praktikus tulajdonsága. Az este folyamán a zsűri a helyszínen, élőben egy performanszba ágyazva választja ki a fellépő robotok közül a leghülyébbet, amely megnyeri a 2000 eurós fődíjat. A zsűri elnöke Fábry Sándor, a tárgykultúra és hülyedolgok megalkotóinak neves támogatója. A műsort Lévai Balázs vezeti, az esemény kurátora Nemes Attila.

Szóljon hozzá!