ZETApress

hírportál

Márió harangos koncertje

Jánoki Márió zongorista előadóművész kapta a 2011-es Aranyharang Nívódíjat tegnap este a Kárászy Szalonban. Karácsonyi koncertjét követően a háziasszony ? Kárászy Szilvia zongoraművésznő ? ünnepi koccintásra invitált mindnyájunkat.

A 18 éves művész előadásában Sibelius karácsonyi dala után két Chopin és egy Liszt-mű csendült fel, majd Tolcsvay László: Békét és reménységet című dalát, a szeretet himnuszát énekelte el. A díjazott 2007-ben, 14 évesen már Aranyharang Díjat kapott. A díjat 2001-ben alapította Kárászy Szilvia zongoraművész. Olyan vak és gyengén-látó gyerekek és felnőttek nyerhetik el, akik valamilyen kiemelkedő szakmai vagy emberi tettet vittek véghez. A díj jelentőségét leginkább a vele együtt járó megbecsülés és szeretet adja, valamint az a bátorítás, amelyben nemcsak a díjazottak osztozhatnak.

A díj hozzájárulhat ahhoz is, hogy a hasonló problémákkal küzdők higgyenek a teljes értékű életben, illetve abban, hogy teljes értékű emberként élhetnek a társadalomban, s teljesítményükkel kivívhatják a többi ember figyelmét és tiszteletét. A díjazottak történetei a látóknak is üzennek: kitartással, az élet és embertársaink szeretetével nemcsak a nehézségeket küzdhetjük le, de különlegeset, maradandót is alkothatunk.

Az eddigi díjazottak

Nívódíj 2004: Érdi Tamás ? zongoraművész, további díjazottak gyermek kategóriában: Geszti Eszter ? zene és Lengyel Zsófi ? sport, felnőtt kategóriában: Legeza Ilona ? hangos-könyvtár rendszerezés és Parti Boglárka ? humánus cselekedet. Nívódíj 2005: Göllesz Zoltán ? a Nádor programiroda vezetője, további díjazottak: Szluka Lídia ? ének és Barkó Tamás ? hárfa.

Nívódíj 2006: A 15 éves Ungária zongoranégyes. Nívódíj 2007: Reményik László ? író és díj: Jánoki Márió ? előadóművész. Nívódíj 2008: Ézsiás László ? előadóművész-színész. Nívódíj 2009: Szabó Andris ? énekes-mesemondó. Nívódíj 2010: Márkus Norbert ? jazz zongora művész-tanár. Nívódíj 2011: Jánoki Márió ? zongorista, előadóművész.

A 14 éves Máriót Szilvia 2007-ben, egy székesfehérvári koncerten ismerte meg. Akkor még ott lakott, csak másfél éve költözött édesanyjával Budapestre. Tőle tudtam meg, hogy itt kezdte el a középiskolát, mivel a vak fiút vidéken nem akarták sehová felvenni az iskolaigazgatók. Most a 10. évfolyamra jár. Hallás után tanulja a darabokat, mert a vakírásos kottát hosszadalmas kezelnie. Látóként született, de az inkubátorban egy orvosi műhiba következtében, az oxigén túladagolása miatt veszítette el látását.

Szóljon hozzá!