ZETApress

hírportál

Ördöglakat a Trafóban

A Budapest Tánciskola estje lesz ma és holnap 20 órától a Liliom utcai Trafóban ? tudtuk meg a tegnap esti főpróbán. Ördöglakat a címe a Budapest Tánciskola új, immár hagyományosan a Karácsony előtti napokban, a Trafóban bemutatásra kerülő táncjátéknak.

Két tánc, amelyet a diákok alkotnak. Egy-egy társuk a koreográfus. Csak férfiak (fiúk), aztán csak nők (lányok) a színpadon. Majd a harmadik darab, amit Angelus Iván montíroz színpadra. Az Ördöglakat voltaképp kibogozható.

A Budapest Tánciskola iskolát teremtett a táncban: a kortárstánc budapesti iskoláját. Ez az előadás újabb ? szórakoztató és izgalmas ? kísérlet annak a közös nevezőnek a megtalálására, amely minden különbözőségük ellenére összeköti ezeket az előadásokat, ezeket az együtteseket, az innen kikerülő és ide gyakran visszatérő művészeket.

Az Ördöglakat egyértelműen a legfiatalabbak érdeklődését tükrözi, akik megtanulták, de nemigen használják darabjaikban a hagyományos tánctechnikákat. Nemhogy a klasszikus balett választékossága hiányzik darabjaikból, de a néptánc kapcsolatteremtő nyelvezete, sőt a testhasználat kifejezési lehetőségeiből kiinduló modern és késő modern tánctechnikák felhasználása is. Továbbmegyek, őket a táncszínház és a kontakt világának személyközpontúsága, a természetre, a társadalomra, az embertársra vagy a környezetre irányuló kapcsolatteremtés se vonzza.

Őket mintha már csak a test absztrakt, fizikai lehetőségeinek kutatása, feltárása, bemutatása érdekelné. Mindent a testre és a nézőre bíznak. Válogatás nélkül használják a hétköznapok, a sport, a harcművészetek, az akrobatika, a városi folklór mozgásvilágát. Gátlástalanul idéznek kortársaik műveiből. Liliomlelkű gladiátorok, mimózalelkű akrobaták ? így látta a készülő előadást Angelus Iván, a Budapest Tánciskola művészeti vezetője, a darab rendezője. Jegyek a Budapest Tánciskolában és a Trafóban kaphatók.

Az alkotók

Táncosok: Andrási Attila, Arnaud Blondel, Bot Ádám, Koska Levente, Molnár Dániel, Medveczky Balázs, Petrovics Sándor, Szilágyi Krisztián, Bódi Alexandra, Csasznyi Blanka, Eszlári Mirjam, Hársfai Noémi, Horváth Nóra, Sessi Kriszta, Vavra Júlia. Ének: Ágoston Béla, Mizsei Zoltán, Szarvas Dávid, Gaya Harutyunyan, Molnár Emese, Tóth Evelin. Koreográfia: fiúk ? Petrovics Sándor, lányok ? Horváth Nóra. Kompozíció: lányok/fiúk: Angelus Iván. Mentorok: Hód Adrienn, Bakó Tamás. Zenei vezető: Mizsei Zoltán, hangtechnika: Regenye Zoltán, fény: Pete Orsolya.

Szóljon hozzá!