ZETApress

hírportál

Szegedi operasiker

Megszülettek az eredmények! Magyar szoprán a nemzetközi Armel Operaverseny és Fesztivál győztesei között. Tarolt az Antigona és Az Atlantisz császára Szegeden!

Tegnap este került sor a 2008 ősze óta minden évben megrendezésre kerülő Armel Operaverseny és Fesztivál nagyszabású gálájára, mely során kiosztásra kerültek a nemzetközi zsűri által megítélt, valamint a közönség tetszésén és szavazatain alapuló díjak. A tíznapos, öt nemzetközi operaprodukciót felvonultató fesztivált záró Díjátadó Gálán ? melyet a Duna 2-es csatorna és a francia-német Arte Live Web egyaránt élő adásban közvetített a Szegedi Nemzeti Színházból ? a versenyzők klasszikus áriákkal búcsúztak a szegedi közönségtől és a televíziónézőktől.

A verseny két előadói fődíját ? s a vele járó tízezer eurós jutalmat ? a zsűri a portugál Raquel Camarinha-nak (Antigona) valamint az ukrán Wassyl Slipak-nak (Az Atantisz császára) ítélte. A legjobb produkció a zsűri döntése szerint 2011-ben a lengyel Opera Krakowska darabja, Beata Redo-Dobber rendezése, Az Atlantisz császára című különleges gettóopera volt.

A zsűri ? korábbi döntési gyakorlatától eltérően, így ebben az évben első alkalommal ? két különdíjat is kiosztott: Miksch Adriennek a a Francesca da Rimini (Szegedi Nemzeti Színház) és A titkos ügynök (Center for Contemporary Opera) című produkciókban nyújtott kiemelkedő alakításáért, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekarnak, a fesztiválon nyújtott embert próbáló erőfeszítésért és teljesítményért. A zenekar mindössze tíz nap leforgása alatt nemcsak a fesztivál öt operájából négyet kísért, hanem a gálaműsort is.

Az interneten ? az Arte Live Weben ? leadható szavazatok alapján, a Legjobb Produkció Közönségdíját a svájci Theater Biel Solothurn vihette el, Antigona címet viselő operájával. Szerző: Joseph Mysliveček, rendező: Andreas Rosar. Az Arte Live Web statisztikái szerint az Alföldi Róbert rendezésében bemutatott Rigoletto kimagasló nézettségi adatokat produkált, jócskán túlszárnyalva a többi produkció nézettségét, beleértve a tavalyi évben sugárzott öt operáét is. A Fesztivál idei öt operaprodukcióját azonban nem csak élőben lehetett megtekinteni, a kulturális csatorna internetes oldalán az öt darab további hat hónapig elérhető marad.

A 2011-es Armel Operaverseny és Fesztivál díjazottjai

Legjobb produkció Viktor Ullmann: Az Atlantisz császára. Krakkói Opera (Lengyelország) / Rendező: Beata Redo-Dobber. Legjobb női előadó Raquel Camarinha (Portugália). Legjobb férfi előadó Wassyl Slipak (Ukrajna). Legjobb produkció / Közönségdíj Joseph Mysliveček: Antigona. Theater Biel Solothurn (Svájc) / Rendező: Andreas Rosar. A zsűri két különdíja a Francesca da Rimini és A titkos ügynök című produkciókban nyújtott kiemelkedő alakításáért Miksch Adrienn (Magyarország) és a Fesztivál produkcióinak kíséretében nyújtott kiemelkedő teljesítményéért a Szegedi Szimfonikus Zenekar.

Szóljon hozzá!