ZETApress

hírportál

Együtt a zenében

Első alkalommal csendülnek fel Liszt Ferenc és kortársainak művei augusztus 24-e és 30-a között a zeneszerző nevével fémjelzett egyhetes koncertsorozat keretében. A hagyományteremtő szándékkal idén először megvalósuló Esztergomi Liszt Héttel nem csak a komolyzenei fesztiválok sora bővül, új szállal gazdagodik a tavasszal alakult KLASSZ Zenei Iroda arculata is: a 2009-es Haydn Év mellett már most elkezdődnek a 2011-es Liszt Év előkészületei is.

A világhírű művész születésének 200. évfordulójára megvalósuló 2011-es Liszt Év előfutáraként indul útjára idén augusztus 24 és 30 között az Esztergomi Liszt Hét komolyzenei koncertsorozat, amelyet a KLASSZ Zenei Iroda szervez együttműködésben az ötletgazdákkal: Esztó Zsuzsannával és Paul Merrickkel, valamint a magyarországi Liszt Ferenc Társasággal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) oktatóival és Liszt Ferenc Emlékmúzeumának kutatóival.

A helyszínválasztás nem volt kérdéses: Esztergom a magyar történelem és kultúra különös jelentőségű színhelye, számos értékes műemlékkel, műgyűjteménnyel, komoly idegenforgalmi vonzerőt jelentő látnivalóval. Az egyházzenei művek bemutatása iránt régóta elkötelezett város és Liszt Ferenc kapcsolata közismert: Esztergom adott helyet Liszt korszakalkotó egyházzenei alkotása, a Missa solennis (népszerűbb nevén az Esztergomi mise) 1856-os ősbemutatójának, amelynek eredeti, nagyzenekari verziója a Liszt Hét zárónapján, augusztus 30-án is műsorra kerül Tardy László vezényletében.

Az Esztergomi Bazilikában, a Szent Adalbert Központban és a Dobó Katalin Gimnáziumban megrendezésre kerülő Esztergomi Liszt Hét programkínálata elsősorban Liszt Ferenc és korának egyházzenéjére és kórusműveire koncentrál, de a jól ismert művek mellett a zeneszerző ritkán hallható, kevéssé ismert művei is felcsendülnek majd. A fellépők névsora magáért beszél: hallhatjuk többek között Ács József közreműködésével Liszt Esztergomi miséjének vatikáni verzióját, Bogányi Gergely zongorahangversenyét Liszt, Chopin és Schumann műveiből, valamint Baróti István orgonahangversenyét Liszt, Messiaen, és Kodály műveiből. Igazi zenei csemegének számít Ashraf Fouad egyiptomi zeneszerző ősbemutatója a Szent Adalbert Központban, ahol a művész Assisi Szent Ferenc imája című szerzeménye Nicholas Clapton kontratenor tolmácsolásában hangzik majd el.

A rendezvény kezdeményezőinek és szervezőinek – az előzetes érdeklődések és megkeresések alapján – egyáltalán nem hiú reményei szerint az Esztergomi Liszt Hét sorozat 2011-re, a Liszt-bicentenárium ünnepi évére nemzetközi rangú eseménnyé fejlődik. A Liszt Évnek ezen kívül sajátos küldetése is van a többi évad között, hiszen 2011-ben Magyarország látja el az Európai Unió soros elnökségét, tehát különös nemzetközi figyelemre számíthat hazánk kulturális élete is. Az Esztergomi Liszt Hét 2008 teljes programja, valamint a KLASSZ Zenei Iroda egyéb projektjei itt megtalálhatók.

Szóljon hozzá!