ZETApress

hírportál

Bábos ESZME

Az I. ESZME Fesztiválra kerül sor május 12-15-én ? tudtuk meg délelőtt a Thália színházbeli sajtótájékoztatón. Az eseményen részt vett Zimányi Zsófia színházigazgató és Csató Kata bábrendező-bábszínész, az ESZME elnöke. Az ESZME tagjai árnyjátékos produkcióval készültek Kuthy Ági irányítása alatt.

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete (ESZME). 2006-ban jött létre, hogy a magyar kulturális közéletben részt vevő szabadúszó előadóművészeket összefogja. Az egyesület végez műsorszervezési, programközvetítői segítségnyújtást, jogi és gazdasági tanácsadást, segíti a tagok promócióját a hazai és a külföldi kulturális piacon. Mindazonáltal igyekszik többnek lenni ennél: olyan művészi alkotóközösség, mely azonos gondolkodású, minőségi színházi előadásokat létrehozó tagokat tömörít.

Az elmúlt négy évben az ESZME számos saját és koprodukciós előadást hozott létre, melyekből kirajzolódni látszik az egyesület művészi arculata. Fontosnak érezzük, hogy az országszerte számos helyen és időpontban látható előadásaink a 2010/2011-es színházi évad végén egymás után is láthatóak legyenek, hogy bemutatkozhassunk a fővárosi közönségnek és a színházi szakmának, hogy bizonyíthassuk: az ESZME jóval több szimpla pénzügyi lebonyolítónál vagy ernyőszervezetnél ? az ESZME brand, márkanév, amely reményeink szerint a minőségi alternatív színházzal jelent egyet.

Az ESZME tagjai színházi alkotók az előadó-művészet olyan szegmenseiből, amelyek nem tartoznak a fősodorhoz: táncosok, bábművészek, gyerekszínházi rendezők, dramaturgok, drámaírók, tervezők, zenészek. Ez a másik ok, amiért fontosnak tartjuk, hogy ?tömbösítve? mutatkozhassunk meg ? véleményünk szerint az ESZME alternativitása, másfélesége éppen ebben áll: hogy a maga útját járja, előadásaival kockázatot vállal, hiszen nem tömegelőadásokat készít. Éppen ezért kisebb közönség- és szakmai figyelem esik produkcióira, szeretnénk tehát, ha az ESZME tagjainak munkái az évad végi I. ESZME Fesztiválon reflektorfénybe kerülhetnének.

Amint a sorszám is jelzi a fesztivál neve előtt, a rendezvénysorozatot hagyományteremtő szándékkal hívja életre a Bábszínház. Erős elhatározásuk, hogy a fesztivált a következő évadra nemzetközivé tegyék: az ESZME nemzetközi kapcsolatait felhasználva, valamint a Nemzetközi Visegrádi Alap remélt támogatásának segítségével régiós jelentőségű alternatív színházi fesztivált kívánnak megrendezni, elsősorban is a gyermek- és ifjúsági színházak munkáira összpontosítva.

Szóljon hozzá!