ZETApress

hírportál

Opera a franciáknál

A héten vette kezdetét az Armel Operaverseny és Fesztivál budapesti első fordulója. A Francia Intézetben tartott kétnapos válogatás során a zsűriben Cyril Diederich (a L?Opéra de Marseille zeneigazgatója, több jelentős francia operaház karmestere) és Kesselyák Gergely (a Magyar Állami Operaház karmestere, a verseny zenei szakértője) foglal helyet.

Idén ? mint korábban jeleztük ? a verseny összes első fordulóját Cyril Diederich felügyeli. Párizsban az április 4-5-i első fordulók alatt francia operaház igazgatók együttműködésével, a többi első fordulós helyszínen (Los Angeles április 7-8. és New York április 18-19.) a helyi művészeti bizottságok segítségével vezényli le a meghallgatásokat.

Az összes első fordulós helyszínen való részvétel után Cyril Diederich döntést hoz arról, hogy ki lesz az a 30 versenyző, aki a második fordulóba továbbjutva, a fesztivál helyszínén, Szegeden a versenyprodukciók rendezői és az operaházak képviselői előtt – elsősorban színészi képességeik alapján mérettetheti meg magát. A második forduló során választják ki az operaénekeseket az egyes versenyprodukciók főszerepeire.

Cyril Diederich 1984-ben lett a Montpellier Szimfonikus Zenekar, majd később az Opera Zenekar zenei és művészeti vezetője. 1996-ban ugyanezt a pozíciót töltötte be a strasbourgi Rhin-Mulhouse Szimfonikus Zenekarnál, emellett pedig a szintén strasbourgi Rhin Nemzeti Opera első vendég-karmestere volt. Többek között az Opéra national de Paris, a Le Théâtre du Châtelet és a L?Opéra de Marseille rendszeres vendégkarmestere volt, valamint ez utóbbinak jelenleg is zeneigazgatója.

2 hozzászólás

  1. Április 04-én, hétfőn vette kezdetét az Armel Operaverseny és Fesztivál párizsi első fordulója. A Théâtre du Châtelet-ban (bal oldali kép) tartott két napos válogatás során a zsűriben Cyril Diederich (a zsűri elnöke, az Opéra de Marseille zeneigazgatója, többek között a Bastille, a Châtelet és a Montpellier operaházak karmestere) és Diane Polya-Zeitline (az Opéra de Vichy igazgatója) foglal helyet.

    A jelentkezők között több olyan operaénekes is van, akik az eddigi versenyek során bejutottak már a második fordulóba, vagy a döntőbe, de helyezést eddig még nem értek el. Többek között Iulia Vacaru, Alföldi Róbert 2010-ben rendezett Veslefrikk című norvég operájának főszereplője is indul versenyen.