ZETApress

hírportál

Aranyharang zongorára

Márkus Norbert Aranyharang-díjas jazz-zongora művész-tanár, zeneszerző, ünnepi koncertje volt tegnap este 7 órától a Kárászy Szalonban. Az est háziasszonya Kárászy Szilvia volt. A Szalonban Verebics Katalin festőművész és Stössel Nánda szobrászművész kiállítását tekinthettük meg egy welcome drink és könnyű szalon-catering kiséretében.

A díjat Kárászy Szilvia zongoraművész alapította 2001-ben. Az Aranyharang-díjat olyan vak és gyengén látó gyerekek és felnőttek nyerhetik el, akik valamilyen kiemelkedő szakmai vagy emberi tettet vittek véghez. A díj jelentőségét leginkább a vele együtt járó megbecsülés és szeretet adja, valamint az a bátorítás, amelyben nemcsak a díjazottak osztozhatnak.

A díj hozzájárulhat ahhoz is, hogy a hasonló problémákkal küzdők higgyenek abban, hogy teljes értékű emberként élhetnek a társadalomban, s teljesítményükkel kivívhatják a többi ember figyelmét és tiszteletét. A díjazottak történetei a látóknak is üzennek: kitartással, az élet és embertársaink szeretetével nemcsak a nehézségeket küzdhetjük le, de különlegeset, maradandót is alkothatunk.

Aranyharang-díj, avagy a szeretet díja

Az Aranyharang-díj 2004. évi díjazottjai: Nívódíj: Érdi Tamás zongoraművész. További díjazottak gyermek kategóriában: Geszti Eszter ? zene, Lengyel Zsófi ? sport; felnőtt kategóriában: Legeza Ilona ? Hangos könyvtár vakok számára, Parti Boglárka ? Humánus cselekedet ? aki sorstársainak és azok családtagjainak segít elfogadni a fogyatékosságot, és megtanulni a fogyatékossággal együtt élni.

Az Aranyharang-díj 2005. évi díjazottjai: Nívódíj: Göllesz Zoltán ? a Nádor programiroda vezetője. További díjazottak: Szluka Lídia ? ének, Barkó Tamás ? hárfa. Az Aranyharang-díj 2006. évi díjazottja: Nívódíj: A 15 éves Ungária zongoranégyes.

Az Aranyharang-díj 2007. évi díjazottjai: Nívódíj: Reményik László ? író. Díj: Jánoki Márió ? előadóművész. Az Aranyharang-díj 2008. évi díjazottja: Nívódíj: Ézsiás László ? előadóművész-színész. Az Aranyharang-díj 2009. évi díjazottja: Nívódíj: Szabó Andris ? énekes mesemondó. Az Aranyharang-díj 2010. évi díjazottja: Nívódíj: Márkus Norbert jazz zongorista-művésztanár.

Márkus Norbert

Az Aranyharang-díjas jazz zongoraművész, tanár, zeneszerző, a Montreux-i Jazzfesztivál zongoraversenyének díjazottja a ?90-es évek elején kezdett intenzíven jazz zenével foglalkozni. Ebben az időben keletkeztek első, sajátos hangvételű zongoradarabjai és feldolgozásai. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát Prof. Gonda János tanítványaként végezte el. Ezután Hollandiába költözött, ahol elvégezte az Amszterdami Konzervatórium mesterszakát. Végül több mint hat évig maradt az országban. Ezalatt nemzetközi összetételű zenekaraival és szóló zongora koncertműsorával bejárta Európa jelentős részét. Számos hollandiai helyszín mellett fellépett pl. Berlinben, Hamburgban, Madridban, Lisszabonban, Zürichben, Firenzében, Padovában, Belgrádban, és a törökországi Bodrumban is.

1999-ben második díjat nyert a Montreux-i Jazzfesztivál szóló zongora versenyén. Ezután az Egyesült Államokba utazott, ahol New Orleansban fellépett a Jazzoktatók Világszövetsége által rendezett fesztiválon. Később New Yorkban végzett egy szemesztert nemzetközi cserediákként a SUNY Purchase egyetemen. Ez idő alatt különféle formációkkal több ízben játszott a Blue Note-ban, valamint Manhattan és New York más jazzklubjaiban.

Európába való visszatérését követően a koncertezés mellett átiratokat és saját kompozíciókat írt vonósnégyesre, más kamaraformációkra és szimfonikus zenekarra. A Ricciotti Ensemble felkérésére írt szimfonikus darabját a zenekar európai turnéja során Magyarországon is bemutatták a Sziget Fesztiválon, a Művészetek Völgyében és a Budai Várban.

Itthoni fellépésein játszott többek között a Millenárisban, a Művészetek Palotájában, a Nádorteremben és a Debreceni Jazznapokon, valamint számos alkalommal adott koncertet a Magyar Rádió Márvány-termében és 6-os Stúdiójában. A legutóbbi években szólóban, ill. nemzetközi zenekarok tagjaként a müncheni Deutsches Museum Tiszteletcsarnokában, a hamburgi Birdland Jazzklubban, a Göttingeni Jazzfesztiválon és később ugyanitt a Haendel Fesztiválon adott koncertjei érdemelnek említést.

Szóljon hozzá!