ZETApress

hírportál

Igazgatóváltás Angyalföldön

A 61 éves Koltay Gábor filmrendező lesz április elsejétől a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatója ? jelentette be nyilvános társulati ülésen ma délután Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a Váci úti teátrumban.

A JÁSZ 107 fős társulatától Méhes László, a jelenlegi ügyvezető is elköszönt. Az elkövetkező két hétben szabályos átadás-átvétel zajlik majd a régi és az új ügyvezető között. Mint megtudtuk, rövidesen pályázatot írnak ki a színházvezetői posztra, de a megbízott ügyvezető e nélkül is teljes jogkörrel dolgozik. A jelenlegi ügyvezető is pályázhatna, de Méhes nem él a lehetőséggel.

A megbízott igazgató közel húszéves színházvezetői múlttal rendelkezik, s új munkahelyének előadásait is ? igaz csak nézőként ? jól ismeri. (Múlt szombaton mutatták be a Made in Hungary 300. előadását. A nézőtéren a nagy érdeklődés miatt még állóhelyeket is el kellett adni.) Az angyalföldi társulatban sok olyan színész van, akivel korábban együtt dolgozott. Szeretné megőrizni a József Attilás értékeket, s számít a minél hatékonyabb közös munkára.

A tagok szerződése június 30-án lejár, de Koltay nem akart még arról beszélni, hogy kiét hosszabbítja majd meg. Mindenkivel leül, mindenkinek a tervére kíváncsi. Nem zárta ki viszont, hogy idehozza-e majd korábbi színházának művészeit, pedig erre nézve is kapott újságírói kérdést. Arról sem szólt, mit ír majd a pályázatába, s a főpolgármester-helyettes sem nyilatkozta ki, mennyi lesz a költségvetési támogatás a fővárosi önkormányzat színházának.

A támogatásra viszont szükség lesz, mert a színháznak kétszázmillió forint feletti adóssága van. 2004-től 2010-ig nem volt belső ellenőrzés, a könyvvizsgálók sem álltak feladatuk magaslatán. Olyan személy végezte az adóbevallásokat ? állapította meg az új városvezetés revizora ? akinek sem pénzügyi, sem informatikai végzettsége nem volt. Az adótartozást 2005-től halmozták, az adóhátrány mégsem tűnt fel az előző városvezetésnek.

A társulat tagjai aggódnak a bizonytalan jövőkép miatt, mégsem veszítik el humorérzéküket. Galambos Erzsi még egy viccet is elmondott: New Yorkban valaki kifog egy aranyhalat. ? Ha visszadobsz, teljesítem egy kívánságodat! ? kéri a halacska. ? Itt lakom, de Londonban is van egy házam ? mondja a horgász ?, s hogy ne kelljen hajóval, vagy repülővel odautaznom, építs nekem egy óceánon átívelő hidat! ? De hiszen ez hatalmas kívánság ? döbben meg az aranyhal ?, kívánj helyette valami egyszerűbbet! ? Jó, akkor inkább magyarázd el a női agy működését! ? kéri a horgász. ? Egy, vagy kétsávos hidat kérsz az Atlanti óceán fölé? ? választja az aranyhal az egyszerűbb feladatot.

Jobb lett volna viccel búcsúzni, de sajnos rossz hírt is hallottunk a sajtótájékoztatón: Csomós Miklós velünk üzent a névtelen telefonálóknak, hogy fejezzék be a családja zaklatását! Ő bármikor kiáll nyíltan vitatkozni bárkivel, de nem szeretné, ha ártatlan rokonait zaklatnák. Sajnos az előző húsz év sok-sok káros döntést kell most helyrehoznia, így sorsszerű, hogy ellenségeket szerez közben magának. Addig nincs baj, amíg névtelen telefonon fenyegetőzik valaki, mert a gyávák szemtől szemben sosem mernek támadni!

Szóljon hozzá!