ZETApress

hírportál

Lengyel Őszibarack

Áprilisban jelent meg a lengyel Őszibarack együttes Plim Plum Plam című lemeze. A 11 zeneszámot a stíluskapcsolások, a különböző korszakok ütköztetése, a giccsel történő játszadozás, és a kiszámíthatóságtól való menekülés jellemzik. Az Őszibarack egy új látásmód az eklektikára, amely a pátosztól gondosan megtisztogatva előrevetíti, mi minden történhet még a zenében a kritikusok kétkedései ellenére.

A wroclaw-i formáció Moshi Moshi című bemutatkozó albuma koncepciójával és hangzásvilágával meglepetést okozott a kritikusoknak és a lengyel künnyűzenei iparnak. Az Őszibarack együttes most jelentette meg Plim Plum Plam című új albumát, ezt az első lemezhez hasonlóan erősen egyéni hangszerelés és a formához való kompromisszum-mentes hozzáállás jellemzi. A lemezen stiláris jegyeit tekintve megtalálható mind a minimalista tanulmány (Anchor up), mind az egészen érett, lassú electro-pop (Stop calling me), amelyeket még maga a Goldfrapp is megirigyelhetne a wroclaw-iaktól.

A Plim Plum Plam muzsikája a klubzenék esztétikumába tartozik, de túlnövi annak ?szolgáltatózenei? kereteit. Inkább egy posztmodern klipp, amelyben a clubbing csak az eszközök egyike, de soha nem válik domináló elemmé. A klipp határozott, élő színekkel operál, a zene dramaturgiája mégsem kizárólag optimista filmkockákra épül. Ha mélyebbre hatolva megvizsgáljuk a Point Blank részleteit, rájövünk, milyen mágikus, David Lynch-i töltést adnak a számnak a varázslatos theremin hangszer vibráló hangjai.

A fúvósszekció alkalmazása azt sugallhatná, hogy az Őszibarack kirándulást tett a nu-jazz irányába, ám erről szó sincs, a számok hangszerelése és hangvétele határozottan a pop-zene felé hajlik, balanszírozva a német elektronika és az angolos távolságtartás és lazaság határmezsgyéjén.

Legközelebbi koncert Magyarországon a Szigetfesztiválon, a Cökxpon Ambient sátorban lesz augusztus 14-én 1 óra 40-kor. Az Őszibarack együttes tagjai: DJ Patrisia: vokál; Agim Dzeljilji: szintetizátor, zongora; Tomasz Dogiel: basszusgitár, szintetizátor és Zmazik: dob. Lemezeik: Plim Plum Plam (2008) és Moshi Moshi (2004).

Szóljon hozzá!