ZETApress

hírportál

Tranzit a Stefánián

Február 5-én, jövő szombaton 19:30-kor a Stefánia Palotában a Presidance Company: Transit ? Határtalan táncok felújított változatát láthatjuk. Tavaly ősszel mutatták be a legújabb produkciójukat. Fotómontázsunk Lantai József alkotása.

2008-ban azért alakultak, hogy a páratlan magyar kultúrkincset újszerűen felhasználva ? ám értékét megtartva ? olyan XXI. századi táncprodukciókat hozzanak létre, mely minősége és különlegessége révén minden korosztály tetszését és elismerését elnyeri.

Február 5-én egy a premierhez képest már felújított, magyar néptánc és amerikai hip-hop elemekkel kiegészített előadás kerül színpadra a Stefánia Palotában, korábban ugyanis a tv2-n futó Megasztár táncjeleneteiben a társulat tagjai szerepeltek, így nem jutott idő az eredetileg tervezett produkció összes koreográfiájának begyakorlására. A két felvonásos előadás ? a Transit nevéből adódóan ? egy repülőtéri váróteremben játszódik.

A társulat színes, izgalmas világgá varázsolja a kényszerű várakozás helyszínét és óráit. Ki gondolná, hogy mennyi minden történhet a ?földhöz ragadt? légi utasokkal a személytelen, szürke várócsarnokban! Vári Bertalan, a Presidance Airlines kapitánya ? a társulat művészeti vezetője, Harangozó-díjas táncos koreográfus ? olyan produkciót álmodott színpadra, amely a társaság járatán akkor is körberöpít a világban, ha légtérzár miatt egy helyben toporgunk.

A táncosok és zenészek egymás után fűzik sorba a tranzitban várakozó nemzetközi társaság táncait, zenéit, s bár a gép nem száll fel, az idő repül. A kezdő ritmust megadó Taiko doboktól a bouzouki, az ír furulya, a djembe, a spanyol gitár, a szaxofon és más hangszerek veszik át a szót, egzotikus hangzásvilágú zenei aláfestést adva a táncokhoz, történetekhez.

Gondolán érkezik a velencei karneválba a szívtipró hajós, tanúi lehetünk egy tradicionális zsidó esküvői ceremóniának, lakodalomnak. A spanyol flamenco, az ír sztepptánc, a görög szirtaki sodró lendületét időnként lírai, romantikus, játékos jelenetek, énekszólók ellenpontozzák, hogy a végén vérpezsdítő, mulatós cigány táncban érje el csúcspontját a hangulat.

A stáblista

Táncművészek: Jaklics Liliána, Jászka Erika, Kutas Eszter Anna, Papp Éva, Bakos Anett, Urbán Szabó Nikolett, Hernicz Albert, Karádi Zsolt, Kárpát Attila, Kovács Dénes, Széchenyi Krisztián, Vári Bertalan. Zenészek: dob, mandolin, spanyol gitár: Kerényi Ákos, basszusgitár, klarinét, szaxofon, ír furulya: Soós Tamás, hegedű: Hegedűs Máté, gitár, tangóharmonika, saz: Árkosi Szabolcs, basszusgitár, bouzouki: Szalay Péter. Producer: Varga László Ádám, rendező-koreográfus: Vári Bertalan.

Szóljon hozzá!