ZETApress

hírportál

Chalendar játssza Mahlert

A párizsi Musée d?Orsay-ben mutatják be Mahler önéletrajzát és szakmai életútját bemutató filmet. Az Arte filmjében a Magyarországon élő francia karmester, Philippe de Chalendar, Mahler megszemélyesítője, aki idén is számos magyar vonatkozású fellépést vállal.

Az Arte közvetítette az Armel Operaverseny és Fesztivál döntős előadásait a 2010-es évadban, amelyek február elejéig idekattintva még megtekinthetőek. Szintén az Arte kulturális csatorna munkáját dicséri az a világhírű zeneszerző-karmester Gustav Mahler életéről forgatott film, amelyet 2011 májusában a párizsi Musée d’Orsay-ben mutatnak be, s amelyben a már félig magyarnak tekinthető Philippe de Chalendar játssza a Mahlert alakító karmestert.

Philippe de Chalendar 2011-ben is számos fellépést vállal Magyarországon, többek között február 2-3-án, 23-án és 25-én vezényli a Miskolci Nemzeti Színházban a Parasztbecsület és Bajazzók című operákat. A főbb szerepekben Miksch Adrienn, Herzcenik Anna, Molnár András és Cseloczki Tamás előadóművészeket láthatjuk.

Ezt követően, március 13-án a Nizzai Operában, Weber klarinét Concerto No. 2 és Bizet Carmen című műve mellett Selmeczi György Burloni c. operájából vezényel részleteket. A Burloni című operát 2012-ben tűzik a budapesti Magyar Állami Operaház műsorára.

Idén tavasszal Philippe de Chalendar csellista múltját is megismerheti a nagyközönség Budapesten, hiszen kamarazenei koncerteken láthatjuk majd játszani Gráf Zsuzsanna és Megyesi Schwartz Lúcia társaságában. Szeptembertől pedig Bach összes csellószvitjét a miskolci balett közreműködésével, Kramer György koreográfiájára szólaltatja meg ? tudatta az Armel Produkció és Sajtóiroda.

Szóljon hozzá!