ZETApress

hírportál

Erkel Kaliforniában

Erkel Ferenc: Bánk bán című operáját mutatják be Los Angeles Operában Plácido Domingo vezényletével a 2011/12-es színházi évadban ? tudtuk meg a 70 éves karmester és Szőcs Géza kulturális államtitkár közös sajtótájékoztatóján ma délután a várbeli Hilton Hotelben.

A Megakoncert menedzsmentje több éves jó kapcsolatot ápol Plácido Domingo mesterrel, számos közös produkciót hoztak létre az elmúlt időszakban. Többek között 2009-ben a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként Pécs és Budapest rendezhette a világ legrangosabb énekes tehetségkutató versenyét, az Operália Nemzetközi Énekversenyt. A 2009-ben megtartott Placido Domingo és az Operália nyertesei koncertjét közel 18 ezren nézték meg Pécs városában.

Dr. Páva Zsolt, Pécs megyei jogú város polgármestere felkérésére a majestro lett a Pécs2010 fővédnöke, aki a Pécs2010 apropóján számos országban népszerűsítette Magyarországot, részt vett a külképviseletek által rendezett fogadásokon többek között Washingtonban, Madridban, Párizsban és Milánóban.

Az elmúlt években a Megakoncert folyamatosan ébren tartotta a Bánk bán produkciót, így ősszel Plácido Domingo, az LA Opera főigazgatója igent mondott a zenemű bemutatására és vállalta a karmesteri közreműködést. Ezt követően a Los Angeles Opera igazgatósága megszavazta, hogy a 2011/12. színházi évadban előadásra kerüljön az opera.

A kormányzat, így Szőcs Géza, a NEFMI kultúráért felelős államtitkára is különösen fontosnak tarja Erkel Ferenc: Bánk bán című operájának Egyesült államokbeli bemutatását és támogatásáról biztosította a produkciót. Christopher Koelsch, az LA Opera alelnöke és ügyvezető igazgatója novemberben vendégünk volt Budapesten és megnézte a nevezett opera ősváltozatát. Ezután a Megakoncerttel dokumentumot írtak alá arról, hogy szándékukban áll koprodukcióban színpadra állítani az operát.

Megítélésünk szerint a darab amerikai földrészen történő előadása jelentős mérföldkő lehet a zenemű történetében és a Placido Domingo nevével fémjelzett produkció nem csak az opera, hanem Magyarország jó hírnevét is öregbítheti világszerte ? mondta Holub Kati sajtófőnök.

Erkel Ferenc

Az opera szerzője Gyulán született 1810. november 7-én és Budapesten hunyt el 1893. június 15-én. Pályáját zongoraművészként kezdte Kolozsváron, majd Budapesten karmesterként a Várszínházban mutatkozott be 1835. április 11-én, amikor Gioacchino Rossini: A sevillai borbély című operáját vezényelte.

1840-ben írta első operáját, a Bátori Máriát. A szövegkönyv szerzője Egressy volt, aki egészen 1851-es haláláig hasznos segítőtársa volt Erkelnek az operaszerzői munkájában. Operastílusa két forrásból táplálkozik: egyrészt a romantikus olasz és francia opera formavilágából, másrészt a magyar verbunkos stílus motívumaiból. Ezt a kettőt legsikeresebben a Hunyadi László és a Bánk bán című operáiban ötvözte.

1844-ben megnyerte a Kölcsey Ferenc Himnusz megzenésítésére kiírt pályázatot. Közreműködött az 1875-ben megnyílt budapesti Zeneakadémia megalapításában. Az 1884-ben megnyíló Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója lett. Erkel Ferenc nevéhez főződik a magyar nemzeti opera megteremtése, 1890-ben, nyolcvanadik születésnapján lépett utoljára pódiumra a Filharmóniai Társaság hangversenyén.

Erkel Ferenc: Bánk bán

Erkel Ferenc a Hunyadi László sikere után kezdte el harmadik teljes operájának megkomponálását. Szövegkönyvét Egressy Béni írta Katona József azonos című drámája alapján. Elsőként a Tisza-parti jelenetet hallhatta a közönség 1861. január 6-án, Pesten, a Nemzeti Múzeum dísztermében. A teljes mű ősbemutatójára 1861. március 9-én került sor a Nemzeti Színházban.

Az 1930-as években Radnaí Miklós kezdeményezésére az operát átdolgozták. A zenei kiigazítást Rékai Nándor, a szcenikai-dramaturgiai változtatásokat Nádasdy Kálmán és Oláh Miklós készítették el. Az átdolgozott, mai napig sikerrel játszott változatot 1939. március 15-én tűzték első alkalommal műsorra. A zeneművet Erkel Ferenc pályafutásának legjelentősebb alkotásaként tartják számon.

Az operát határainkon túl szinte kizárólag magyarlakta településeken mutatták be. Erkel Ferenc nemzetközi ismertebbé tétele régi szándéka a magyar kulturális élet vezetőinek. Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóját a Magyar Állami Operaház a Bánk bán ősváltozatának félig szcenírozott koncert produkciójával ünnepelte idén novemberben. A zeneműből az elmúlt évtizedekben két televíziós film készült, nemzetközi piacokon azonban csak a 2002-ben elkészült Bánk bán operafilm jelent meg, Rendezője Káel Csaba, a produkció operatőre Zsigmond Vilmos volt. A főbb szerepeket Marton Éva, Rost Andrea és Kiss B, Attila alakították.

A Bánk bán nemzetközi színpadokon történő előadására főként az 1990-es évek közepétől törekedtek. Ez a szándék a 2011/2012-es színházi évadban válhat valóra, amikor Plácido Domingo zenei vezetésével a Los Angeles Opera bemutatja Erkel Ferenc egyik legismertebb operáját, a Bánk bánt. A darab amerikai földrészen történő színpadra állítása jelentős mérföldkő lehet a zenemű történetében. Továbbá, a Plácido Domingo nevével fémjelzett előadás nem csak az opera, hanem Magyarország jó hírnevét is öregbítheti világszerte.

A Los Angeles Opera

Az LA Opera az Amerikai Egyesült Államok egyik legjelentősebb, vezető operaháza. A 2010/11-es színházi évadban hat új produkciót állítanak színpadra. A szezont Dániel Catán: II. Postíno című zeneművének világpremierjével kezdték.

Az operaház 1986 októberében nyitotta meg kapuit Giuseppe Verdi: Otelló című operájával, a címszerepet Plácido Domingo alakította. A színház repertoárján a közismert, klasszikus operák mellett kortárs és kevésbé ismert, ritkán bemutatott zeneművek is megtalálhatók. Az előadásokon amerikai és más országok ismert művészei lépnek színpadra. A neves rendezőknek és karmestereknek az célja, hogy olyan opera produkciók jöjjenek létre, melyekre a nemzetközi közönség és kritika egyaránt felfigyel.

Az elmúlt években számos világhírű előadás jött itt létre, melyeket más vezető operaházakban is bemutatták. Ezek sorában megtaláljuk a Franco Zeffírellí rendezte Ruggero Leoncavallo: Bajazzók című operáját, az Anna Netrebko és Rolando Villazón főszereplésével színpadra állított Charles Gounod Rómeó és Júlia produkciót, Giuseppe Verdi Don Carlos című operáját, melyben Salvatore Licitra, Dolora Zajíck és Ferruccio Furlanetto alakították a főbb szerepeket. Plácido Domingo 1986-tól vesz részt az operaház munkájában, melynek előbb művészeti Igazgatója, majd 2003-tól főigazgatója.

Plácido Domingo

Madridban született 1941. január 21-én. (A Bánk bán Gertrúdja is meráni.) Szülei spanyol zarzuela előadóművészek voltak. Plácido nyolc éves volt, amikor a család Mexikóba költözött. Operai bemutatkozását Monterreyben, a Traviáta Alfredo szerepében ünnepelte, ezután két és fél évet az Izraeli Nemzeti Operában töltött. Az Egyesült Államokban 1966-ban mutatkozott be és röviddel ezután, 1968-ban a Metropolitan Opera színpadán az Adriana Lecouvreur Maurizio szerepét játszotta. Mostanáig 128 különböző szerepet énekelt el, többet, mint bármely másik tenor.

Énekel a világ minden fontos operaházában és páratlan mennyiségű felvételt készített, melyek közül 101 teljes hosszúságú opera. Felvételeiért kilenc Grammy-, és két Latin Grammy-díjat kapott. Több mint 50 videofilmet és 3 mozifilmet készített (Zeffirellí: Traviáta és Otello, valamint Francesco Rosi: Carmen), A Tosca római, eredeti helyszínekről történő közvetítését 117 országból több mint egymilliárd ember látta, 2009-ben énekelt első alkalommal bariton szerepet {Simon Boccanegra).

2010. szeptemberben a Rigoletto címszerepét alakította a BBC élő televíziós közvetítésében. Mostanáig 21 alkalommal nyitotta meg Metropolitan Opera szezonját. Karmesterként operaelőadásokat dirigál az összes fontos színházban a Metropolitantol a londoni Covent Garden-en át a bécsi Staatsoperig. Napjainkban a Washingtoni Nemzeti Opera és a Los Angeles Opera főigazgatója.

A londoni The Guardian újság nemrégiben így foglalta össze Plácido Domingo életművét: A modern idők legnagyobb operai művésze. Plácido Domingo a 2010. novemberben megrendezett Latin Grammy díjkiosztó gálaestjén az Év Embere díjat vehette át. A mai sajtótájékoztatóra Bécsből érkezett. A két magyar nyelvű kaliforniai előadás dátumát még nem tudja, s a szereposztást sem ismeri. Csak január közepén lesz a nemzetközi casting Bécsben, melyre nemcsak magyarországi operaénekeseket várnak. A darab rendezőjét is csak később kérik fel. A második, a Nádasdy-féle változatot mutatják be. A költségvetésről nem beszélt, de Szarvas István kérdésére elmondta, hogy tervezi Pécs újbóli meglátogatását, mert mindig örömmel tér vissza oda, ahol valaha szívesen fogadták. A Hilton Corvina-terméből a Parlamentbe indult, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozzon.

A Bánk bán

Az anekdoták szerint Erkel egy fa alatt komponálta az operát. A Bánk bán megírásába már bevonta fiait, Sándort és Gyulát is, akik a későbbiek során szinte valamennyi Erkel-partitúra kivitelezésében nagy szerepet vállaltak. A mű széles dallamai a népdal közvetlen hatását mutatják, a cimbalom és a citera használata is a magyaros karaktert erősítik. Erkel zenekarkezelésére általában a kamarahangzás jellemző e dalművében. A Bánk bán megkomponálásakor erősen hatott rá a kor legmarkánsabb olasz zene-dramatikusa, Gíuseppe Verdi.

A Bánk bán című opera bemutatója után a közönség csodálattal adózik művészete gazdagodásának. Magyarsága erőteljesebbé vált, jellemábrázolása finomodott az évek során. Ez a mű mind a mai napig a legjellegzetesebb magyar történelmi opera. Népszerű áriája, a Hazám, hazám az ország sorsán bánkódó Erkel lelkiállapotának tökéletes kifejezője. Az áriát gyakran a második magyar himnuszként is emlegetik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bánk bán vándorlása | ZETApress

Szóljon hozzá!