ZETApress

hírportál

Parlamenti karácsony

A Magyar Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közösen szervezte meg ma a Parlamenti Gyermekkarácsonyt, amelyre nyolcszáz általános iskolás gyermeket hívtak meg az árvíz sújtotta településekről, a vörös-iszap sújtotta térségből és a határon túlról.

Így Erdélyből, Felvidékről, a horvátországi Baranyából, Kárpátaljáról és Újvidékről is érkeztek fiatalok, akik utazási, szállási és étkezési költségét teljes mértékben a szervezők állták. Az ünnepség házigazdája Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, aki az Országház kulcsát átadva egy napra átengedte a gyermekeknek a Parlament termeit.

A meghívott gyermekek megtekinthették a népszerű művészek, előadók közreműködésével megrendezett karácsonyi műsort. Várta őket a Csodák Palotája, az Erdélyből érkezett Elevenek-tánccsoport bemutatója, betlehemes játék, arcfestés, lufi-hajtogatás és kézműves foglalkozás. Találkozhattak neves sportolókkal és zenészekkel, illetve idegenvezetéssel meglátogathatták az Országház nevezetességeit is. A négyórás program hat helyszínen zajlott, ahol a fellépők között megtalálható volt az Operettszínház társulata, az erdélyi Elevenek-tánccsoport, illetve Gubás Gabi és zenekara.

Neves sportolókkal is találkozhattak a gyerekek: Buzánszky Jenővel, a legendás Aranycsapat tagjával, az NGYSZ Sport Bizottságának elnökével, Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázóval, Wichman Tamás kilencszeres kenuvilágbajnokkal, Erdei Zsolt, ökölvívó, világbajnokkal, Görbitz Anitával, a magyar női kézilabda-válogatott világbajnoki ezüstérmes irányítójával és Kassai Viktor nemzetközi labdarúgó-játékvezetővel.

A közkedvelt sztárok közül az eseményen Brasch Bence (Csillag születik), Lola és Mező Misi (Magna Cum Laude) is megjelentek, elbeszélgettek a gyerekekkel, és autogramot osztogattak. Az előadássorozat végén ünnepélyes ajándékátadásra is sort került, Kövér László, az Országgyűlés elnökének és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnökének részvételével.

Az idei karácsonyi rendezvényt támogatta: E.ON Földgáz Trade Zrt, Coca-Cola Magyarország, a CO-OP Hungary Zrt, a Csodák Palotája Nonprofit Kft, a Honvédelmi Minisztérium, a Protokoll Event Kft, a Sió-Eckes Kft. és a Spielpunkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A mai műsorból jövő szombaton délelőtt 10-től láthatunk az m1-en egyórás összeállítást.

Az Ország karácsonyfája már szerdától áll az Országház előtt. A fenyőfa a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Erdőhorváti község adománya volt, amely települést idén tavasszal árvíz sújtott. Az árvíz utáni újjáépítés során szükségessé vált több fa kivágása is; a parlament karácsonyfájára is ez a sors várt volna. A fa január 6-ig, Vízkeresztig áll a Kossuth téren.

Szóljon hozzá!