ZETApress

hírportál

Szerelmek a Tháliában

Wass Albert szerelmeit láthatjuk holnap Rékasi Károly előadásában, a Nagymező utcában. Pénteken debütál Budapesten Rékasi Károly ? Wass Albert: Szerelmem, Erdély című önálló estje ? tudtuk meg Dancsok Reginától.

Rékasi Károly mély átéléssel mutatja be Wass Albert emigrálása utáni, megkapaszkodásával járó gyötrelmeit, és az íróban dúló érzéseket a Szerelmem, Erdély című önálló estjében. A darabot december 17-én, pénteken a Thália Színház Új stúdiójában mutatják be először a budapesti közönségnek. Ekkor látható először Budapesten a Gróf Czegei Wass Albert levelei, versei, írásai alapján összeállított önálló est, Rékasi Károly előadásában és Koltay Gábor rendezésében.

A Thália Színház Új stúdiójában havonta kétszer játsszák a darabot, de az óriási érdeklődés okán januárra már három előadást terveznek. Emellett a darab folyamatosan bejárja a vidéki nagyvárosokat és a határon túli településeket.

Az összeállítás középpontjában a második világégés után imádott Erdélyéből menekülni kényszerülő, életének nagyobbik felét emigrációban élő író lelki és szellemi vívódásai állnak. Az előadóest ?cselekménye? az ?50-es évek elején, Amerikában kezdődik. A fő gondolati ívet az író életében jelentős szerepet játszó asszonyokhoz írott levélrészletek, és azok montázsai adják: felesége, és öt gyermekének édesanyja Siemers Éva, második felesége, Elizabeth McClain, valamint A harmadik nő ? feltehetően Wass Albert életének legnagyobb szerelme ? az írónál tíz évvel idősebben Éltető Marianne, akit a levelekben Cikének, Cikécskének, olykor Bubának szólít.

Wass Albert életében mindhárom asszonyt elveszítette. Az író 90 éves korában, 1998-ban hunyt el. A levélrészleteket Wass Albert ismert versei és különböző prózai műveiből vett idézetei, valamint filmmontázsok és zenei aláfestések egészítik ki.

Szóljon hozzá!