ZETApress

hírportál

Mókus a színpadon

A Makám & Kolinda karácsonyi koncertje lesz december 22-én, szerdán este 8 órakor. A magyar világzene megalapítói 1984 óta először játszanak újra együtt a Millenáris Teátrumban ? tudatta Kubik Elvira. A fotó Krulik Ábel felvétele.

A Millenáris karácsonyi koncertjén a zenészek és vendégeik: Dabasi Péter, Szirtes Edina ?Mókus?, Krulik Zoltán, Juhász Endre, Szőke Szabolcs, Gyulai Csaba, Földes Gábor, Bognár Szilvia, Borlai Gergő, Kováts Dóra, Mizsei Zoltán.

A Makám & Kolinda a világzene hazai követeként 1980 és 1984 között működött. Zenei elődei a Kolinda és a C.S.Ö. (Creatív Stúdió Öt) együttesek voltak. Míg a Kolindából Dabasi Péter kompozícióin és népdal-feldolgozásain keresztül a Kárpát-medence zeneiségét és a Balkán ritmus és dallamvilágát hozták, addig a C. S. Ö. improvizatív kamarazenéjéből, Krulik Zoltán szerzeményeiből a kortárs-jazz és az észak-indiai klasszikus zene hatása tükröződött.

Rövid, négy éves fennállásuk alatt a Makám & Kolinda a legnagyobb világzenei fesztiválok sztárzenekaraként járta be a világot, a 80-as években elsőként adtak ki Hollandiában lemezeket (Makám & Kolinda, Ont the Way ? Munich Records/Holland). Zolnay Pál több filmjében is szerepeltek, többek között Illyés Kinga Lírai oratórium (Szilágyi Domokos verseiből) című estjén, valamint Szőke Szabolcs: Embernek fia című előadásán, melyeket az MTV rögzített.

A zenekar szétválása után mind a Kolinda, mind a Makám önálló úton járva ért el jelentős sikereket a nemzetközi worldmusic színpadokon ? Párizstól Moszkváig, Koppenhágától Belgrádig, Kanadától Indiáig. Mintegy harminc (!!!) többszörös arany- és gyémántlemezt készítettek francia, holland, német és hazai kiadók gondozásában. A 30 éves jubileumi koncerten ? 26 év után ? újra felcsendülnek a négyéves korszak művei, de ízelítőt kapunk a Kolinda és a Makám saját világából, legújabb dalaiból is.

Szóljon hozzá!