ZETApress

hírportál

Emlékezés a mesterre

Ma este 7 órától a Budapest Kongresszusi Központban kitűnő sztárok segítségével egy fantasztikus koncert részesei lehetünk. A magyar zenei élet olyan csillagai lépnek fel, akikkel megtiszteltetés, hogy találkozhatunk és segítenek méltóképpen emlékezni Szenes Ivánra.

A szeptember 13-án elhunyt alkotó hihetetlen teljesítménnyel és bámulatos rekordokkal büszkélkedhet. Író, dalszövegíró, dramaturg, zeneszerző! Pénteken a felvételeket készítő Lantai József egy megemlékező beszélgetésen vett részt, melyen a fellépő művészek meséltek és felelevenítették Szenes Ivánhoz fűződő kapcsolataikat, nagyszerű alakját és szerzeményeit.

Voith Ági szerint Szenes Iván nemcsak dalszövegíró volt, hanem remek költő, de lehet, hogy művei nem annyira közismertek. Amikor a színházhoz szerződött kifejezetten számára írták Nádas Gáborral a Jamaikai trombitást és nagyon sokat dolgoztak színházi munkákon.

Aradszky Lászlónak csodálatos élmények, emlékek sokasága fűződik hozzá. Mint mondta, nagyon meghatározója volt az életüknek és soha nem fogják ezt elfelejteni. A dalai nagyon népszerűek voltak külföldön is, melyről Koós János elevenítette fel a néhai szovjetunióbeli koncertjeit. Ungvártól Novoszibirszkig mindenhol volt egy dal, amit felállva énekeltek vele. Ez a Kislány a zongoránál, de ilyen volt a Fekete vonat is. Hihetetlen ötletekből születtek nagy slágerek. Egy alkalommal Szenes Iván megkérte Lovas Robit, hogy játsszon valamit a zongorán, mire ő azt válaszolta, hogy nem vagyok teljesen őrült! Erre Iván: ez remek, akkor ez lesz a címe, így született meg a Nem vagyok teljesen őrült. ? Nekem mindig azt mondta, hogy az ő istállójában én vagyok a legjobb ló. És ő volt minden idők legjobb zsokéja nekem ? mondta Koós.

Harangozó Terinek nem írt sok dalt, inkább fesztiválszámokat, de a legnagyobb sikerét neki köszönheti, és ez a Mindenkinek van egy álma, ami örökzöld lett és szinte minden nyelven elénekelte. A közönség mindenhol nagyon akceptálta, hogy saját nyelvén énekelt és ezért nagyon hálás Szenes Ivánnak. Az akkori lemezeladási statisztikák szerint három hónap alatt 380 ezer lemez fogyott el. Ha jól tudom, manapság már ötezer is aranylemez!

Német József elmesélte, egyszer a rádióban Bágya András leült a zongorához, eljátszott egy dalt, majd megkérdezte tőle, hogy megcsinálná, felénekelné? Természetesen, volt a válasz és ekkor készült Mikes Évával az Angéla. Később Bágya azt mondta, énekelje fel egyedül. Megtörtént a felvétel, és erre kapta meg Cannes-ban az aranylemezt, ahol nem tudott ott lenni, valahol külföldön dolgozott, de hazahozták a lemezt, megvan. Szinte felsorolhatatlan, hogy milyen fesztiválokon, milyen díjakat és sikereket értek el a dalaival. A Kicsit szomorkás a hangulatom máma egy héten belül hatalmas siker lett. Hogy mi volt a dalok titka, a zene, a tévé, az összhatás? Szenes mondta, hogy minden nótában kell lennie valami szövegrésznek, bemondásnak, amire emlékezni fognak.

Makrai Pál az Apostol énekeseként találkozott Szenes Ivánnal és ő írta annak idején az Okosabban kéne élni, ami fesztiváldal lett és azóta is óriási siker. Mondhatni, hogy ezzel jutott el az Apostol az országos hírnév felé. Delhusa Gjon az Ez az utolsó tánc kapcsán elgondolkodott, hogy mitől is lehet örökzöld egy dal, honnan ismeri egy mai ötéves, vagy tizenöt éves. Talán röviden örökzöld az, ami azzá válik. A közönség szeretetéből sohasem kopnak ki ezek a dalok. És ma este, élőben nagyzenekarral hallhatók ezek, és a fentiekben nem említett több nagysikerű szerzemény is.

Az est érdekessége, hogy óriási esélyt kap az X?Faktor kiesett sztárja: színpadra állhat Báder Mária. Ő az a bárénekesnő, akitől Keresztes Ildikó könnyekkel búcsúzott az X?Faktor válogatásán, és akivel egy énektanártól tanulták a szakmát. Mária most nagy lehetőséget kapott, hiszen Kovács Kati helyett lép fel az emlékkoncerten. Szenes Iván slágerei érzésem szerint örökké élni fognak, hisz Delhusát idézve: ? Örökzöld az, ami azzá válik!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Legendák a Kongresszusiban | ZETApress

Szóljon hozzá!