ZETApress

hírportál

Romantika a 19-20. században

A Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda és az Akadémiai Klub Egyesület az idei Chopin-, Mahler- és Dohnányi-évfordulók alkalmából a Romantika a 19. és 20. században elnevezésű kamarazenei fesztivált szervez november 26-27-én és december 17-18-án az MTA Roosevelt téri Dísztermében.

A sorozat szerkesztője és művészeti vezetője Várjon Dénes zongoraművész, a fellépők között pedig olyan világhírű művészeket köszönthetünk, mint Steven Isserlis, Christoph Richter, Perényi Miklós, Simon Izabella, Németh Judit, Konrád György és Bátori Éva ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

Az idei év a klasszikus zenei élet számára több jubileumot is jelent: 2010-ben ünnepeljük a romantika korának egyik legnagyobb hatású zeneszerzője: Frédéric Chopin születésének 200. évfordulóját, a zeneszerző és karmester: Gustav Mahler 150 évvel ezelőtt született és 40 éve hunyt el a neves zeneszerző, karmester, zongoraművész, pedagógus: Dohnányi Ernő.

A fesztivál érdekessége, hogy ? az említett zeneszerzők mellett, hozzájuk kapcsolódóan más szerzők műveivel is ? színes, kaleidoszkópszerű műsorral a kamarazene izgalmas világába kalauzolja el a zeneszerető közönséget. Egészen ritkán hallható, különleges zenei gyöngyszemek szerepelnek a programban.

November 26-27-én és december 17-én válogatás csendül fel Mahler, Berg, Strauss és Dohnányi műveiből. Gustav Mahler felesége, Alma Mahler nagyon ritkán előadott néhány darabja is hallható lesz majd, valamint Alma Mahler zeneszerzés tanára, a nagyszerű osztrák komponista, Zemlinsky csodálatos klarinétra, csellóra és zongorára írt triója, és ezen az esten szólal meg Chopin f-moll zongoraversenye is, a szerző által átírt zongoraötös verzióban.

Végezetül a december 18-i záró-koncert a nagy lengyel zeneszerző, Chopin művei köré szerveződik. Ekkor ritkán játszott dalai lesznek hallhatóak, melyek komponálása a szerző számára is izgalmas zenei kirándulások voltak. Szintén ezen az estén csendül majd fel a csodálatos g-moll zongora-trió, mely egyike azoknak a ritka műveknek, melyeket Chopin kamarazenére írt. A fellépő művészek között Várjon Dénes mellett Perényi Miklós, Rados Ferenc, Simon Izabella, Bátori Éva, Muriel Cantoreggi is fellépnek, hogy csak néhány nevet említsünk a nagyszerű művészgárdából.

Műsor az MTA Roosevelt téri Dísztermében

November 26-e 19:30. Válogatás Chopin, Mahler, Berg, Strauss, Dohnányi műveiből. Közreműködik: Katharine Gowers (hegedű), Konrád György (mélyhegedű), Környei Zsófia (hegedű), Németh Judit (ének), Rados Ferenc (zongora), Christoph Richter (gordonka), Simon Izabella (zongora), Várjon Dénes (zongora).

November 27-e 19:30. Válogatás Dohnányi, R. Strauss, Mahler, Chopin műveiből. Közreműködik: Steven Isserlis (gordonka), Németh Judit (ének), Rados Ferenc (zongora), Simon Izabella (zongora), Várjon Dénes (zongora).

December 17-e 19:30. Válogatás Alma Mahler, Gustav Mahler, Zemlinsky, Lutosławski, Chopin műveiből. Közreműködik: Bátori Éva (ének), Konrád György (mélyhegedű), Környei Zsófia (hegedű), Perényi Miklós (gordonka), Rozmán Lajos (klarinét), Rohmann Ditta (gordonka), Simon Izabella (zongora), Szigeti Szilvia (hegedű), Várjon Dénes (zongora).

December 18-a 19:30. Válogatás Chopin, Lutosławski, Szymanowski műveiből. Közreműködik: Bátori Éva (ének), Muriel Cantoreggi (hegedű), Perényi Miklós (gordonka), Simon Izabella (zongora), Várjon Dénes (zongora). A koncertsorozat a Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda és az Akadémiai Klub Egyesület közös rendezvénye. További információ idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!