ZETApress

hírportál

Díjazták a legjobbakat

Átadásra kerültek a 2010-es Armel Operaverseny legjobbjainak díjai. Két magyar versenyző és két magyar produkció a díjazottak között! ? kaptuk a hírt és Kelemen József fotóját az Armel Operaverseny és Fesztivál Irodától.

Különös és váratlan fordulatokat tartogatott a november 3-a óta tartó Armel Operaverseny és Fesztivál záróeseménye, a német-francia ARTE TV és a fesztivál fő médiatámogatója, a Duna Televízió által egyaránt élő adásban közvetített Díjátadó Gála. A Szegedi Nemzeti Színházban zajló verseny keretében a tervezett öt díj helyett kettővel több került átadásra, mert a hét fős ? a szakma nagyjaiból álló ? nemzetközi zsűri kénytelen volt eltérni a meghirdetett díjazási formától.

A zsűri a Legjobb produkciót illetően könnyen meghozta döntését, a díjat egyöntetűen a debreceni Csokonai Színház Produkciójának, a Silviu Purcarete által rendezett A tüzes angyalnak ítélték. A zsűri elnöke, Raymond Duffaut és Nicholas Payne, az Opera Európa igazgatója a rendező távollétébenen a díjat Kocsár Balázsnak a Tüzes angyal karmesterének adta át.

A verseny Legjobb női előadó-díjat és a díjjal járó tízezer eurós pénzjutalmat, a Tüzes angyal főszerepét, Renatát alakító olasz szoprán, Cristina Baggio nyerte el. A Legjobb férfi előadó-díjat illetően meglepő eredmény született. Hosszas tanácskozást követően a zsűri ? a teljes férfi-női mezőnyt figyelembe vételével ? úgy határozott, hogy ebben a kategóriában nem ad ki első díjat, a meghirdetettektől eltérve két második helyezést és egy harmadik helyezést ítél oda, és ennek megfelelően osztja el a pénzjutalmat.

A megosztott második díjakat és az azokkal járó négyezer-négyezer eurós jutalmat két hazai versenyző, Balczó Péter ? a Traviata Alfredója ?, és Haja Zsolt ? Thomas Pasatieri: Sirály című operájának Kosztyája ? kapta. A zsűri harmadik helyezettnek az orosz Alekszej Bogdancsikovot választotta, aki Marco Tutino: A lakáj című operában nyújtott alakításáért kétezer eurót tudhat magáénak. Az összes versenyoperát közvetítő ARTE és Duna Televízió egyaránt lehetőséget biztosított nézőinek arra, hogy az általuk legjobban kedvelt produkcióra leadják szavazataikat, így idén két Legjobb produkciós közönségdíj is átadásra került.

A Duna Televízió Közönségdíját Verdi Traviátája nyerte el. A díjat ? a produkció, és az operát színpadra állító Szegedi Nemzeti Színház képviseletében a rendező, Juronics Tamás vette át a Duna Televízió ügyvezető alelnökétől, A. Szabó Magdától. Az ARTE nézői Alföldi Róbert rendezését, a Veslefrikk című családi operát kedvelték leginkább. A rendezőnek és a darab szerzőjének, Knut Vaage-nak az ARTE programigazgatója, Gabrielle Babin Gugenheim nyújtotta át a díjat.

Szóljon hozzá!