ZETApress

hírportál

Díjátadás az Operaházban

Sípos Pál az OperaházbanSipos Pál, a Magyar Televízió Kulturális Főszerkesztőségének vezetője kapta az idén a 4. Fehér György-díjat. A nagyszerű művész emlékére alapított díj idén is születésnapjához ? február 12-höz ? legközelebbi vasárnapon került átadásra. A díjátadás pillanatáig nem került nyilvánosságra a zsűri döntése, így a kitüntetett sem tudhatta meg.

A három legtovább jutó jelöltet ? Sipos Pál mellett Kovalik Balázs opera- és Hajdú Szabolcs filmrendezőt ? hívták meg az átadásra. A díj most is egy Fehér Györgyöt spirituálisan idéző festmény, mely a tavalyihoz hasonlóan Fazakas Tibor alkotása. (Az első két festményt a már elhunyt Müller Ádám készítette.) Az idei esztendőben ? a Fehér által művelt műfajok közül ? a televízió, a nagyjátékfilm, illetve az opera műfaj felé fordultak az adományozók.

Fehér szellemi rokonát (nem epigonját) keresték, díjazták immár negyedszer, tehát azt, aki következetesen individualista módon, öntörvényűen, de közérthetően, óhajtja megvalósítani művészi céljait, vagy azt a személyt, aki olyan körülményekkel segíti elő az alkotót, vagy alkotókat, hogy saját értékes világa töretlenül megvalósulhasson.

Az eddigi díjazottak: Kenyeres Bálint filmrendező, Német Gábor Péter dokumentalista, Pintér Béla író-rendező-színész-társulatvezető. Minden alkalommal konkrét művek és a korában létrehozott művekben már fellelhető törekvések egyaránt értékelésre kerülnek. Az átadás helyszíne az Operaház Székely Bertalan-terme volt, amelyet Vass Lajos, az Operaház főigazgatója ajánlott fel, aki a díj 2004-es alapításának akkori kulturális államtitkárként a legfőbb segítője volt.

A zsűri idei tagjai: Goda Krisztina, Born Ádám és Szinetár Miklós, valamint Lénárt István, Radó Gyula, Szolnoki András és Gerő Péter állandó tagok. A díj finanszírozói az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a FILMJUS, támogatója a Magyar Állami Operaház és a Televíziós Művészek Társasága. A díj alapítói és a díjátadás szervezője az ARC Produkció Kft. (Fehér Átjáró Műhely), Gerő Péter és Radó Gyula. A ma délutáni díjátadást követően megnézhettük a Fehér György által 1979-ben rendezett Bajazzók című operafilmet. Nyolc szerencsés tudósító a Kovalik Balázs rendezte ma esti Turandot operaházi előadásra nyert belépőt Vass Lajos főigazgató úr jóvoltából.

1 hozzászólás

  1. Sipos Pálról a 444.hu július 9-én megírta ? a cikkben csak S.-ként említve ?, hogy 25 évvel ezelőtt az akkor Ságvári Endréről, ma Trefort Ágostonról elnevezett gimnázium magyartanárjaként szexuális visszaéléseket követett el a rábízott tanulók egy részével. Akkor a szülők nem jelentették fel, mert vállalta, hogy azonnal eltűnik a középiskolából. Később a köztévénél tűnt fel, előbb szerkesztő, majd gyorsan főszerkesztő lett. Az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgatója 22-én, kedden azonnali hatállyal visszahívta Sipos Pált az MTV Örökös Tag Alapítvány kuratóriumából, mivel a cikkben leírtak egy részét Sipos Pál a lapnak gyakorlatilag elismerte.