ZETApress

hírportál

Bonamassa a Városligetben

Joe Bonamassa, a világ egyik legnagyszerűbb blues-rock gitárosa október 28-án, csütörtökön ismét Budapesten lép színpadra! Amerika egyik legtehetségesebb blues-rock gitárosa ismét hazánkba látogat, és a Petőfi Csarnokban ad koncertet.

Joe Bonamassa 1977. május 8-án a New York állambeli Utica városában látta meg a napvilágot. Érdekesség, hogy 66 évvel ezelőtt, ugyanezen a napon született Robert Johnson is. A kis Joe-nak nem volt idegen a zenei közeg, hisz édesapjának hangszerüzlete, valamint hatalmas lemezgyűjteménye volt. Az első gitárt négyévesen akasztotta a nyakába, hatévesen pedig hangról hangra megtanulta Jimi Hendrix Voodoo Child-ját. Alig 12 évesen már B.B. King előtt léphetett fel, vele később többször is együtt turnézott. Két év múlva a Bloodline nevű zenekarban játszott, a jazz- és rock világ nagyjainak ?csemetéivel?, Berry Oakley jr.-ral, Waylon Krieger-rel és Erin Davis-szel.

Első saját lemeze 2000-ben A New Day Yesterday címmel jelent meg, olyan zenészek vendégszereplésével, mint Gregg Allman, Rick Derringer és Leslie West. Ezt 2002-ben a So It’s Like That követte, mely sokkal rockosabbra sikerült, mint a bemutatkozó album.

Az igazi sikert azonban a Blues Deluxe című album hozta meg a részére. A ?Blues évében?, 2003-ban megjelent CD-vel a Billboard blues listájának az élére került. A lemez három saját szerzemény mellett feldolgozás nótákat tartalmaz B.B. King-től, John Lee Hooker-től, Elmore James-től és Albert Collins-tól.

A 2005-ben megjelent lemeze, a Had To Cry Today, az Album Of The Year címet kapta a világ egyik legismertebb blues-zal foglalkozó internetes oldala, a BluesWax olvasóitól. A soron következő You And Me című lemezével ismét a Billboard blues slágerlistájának az élén landolt. A 2006-ban megjelent album producere Kevin Shirley, akinek a segítségével erőteljes hangzást sikerült elérni. A bevált recept szerint saját és feldolgozás nóták kerültek rögzítésre, melyek közül kiemelkedik Jimmy Page és Robert Plant szerzeménye, a Tea For One. A dobos ki is lehetne más, mint a legendás Led Zeppelin korán elhunyt dobosának fia, Jason Bonham.

A Sloe Gin című albuma 38 hétig szerepelt a Billboard blues slágerlistájának Top 10-ében. A Guitar Player Magazine olvasói több esztendőben is az év blues gitárosának választották. Joe Bonamassa azonban nemcsak zenészként tevékenykedik, hisz tagja a Blues Foundation-nek és szóvivője a Blues In The Schools programnak.

2009 februárjában jelent meg a The Ballada of Jon Henry című albuma, amely a Billboard Blues listán első helyre is került. Még ebben az évben a londoni Royal Albert Hallban (ami a világ egyik legrangosabb koncerthelyszíne) teltházas koncertet adott, ahol a színpadon vendégként köszöntötte a legendás gitárost, Eric Claptont! A koncertről egy dupla dvd-ből álló kiadvány is készült (Live From The Royal Albert Hall).

Játékát tökéletes technikai tudás, ízes, érzelmekkel teli játék jellemzi, a jól kidolgozott saját és feldolgozás nótákban. Legújabb, 10. szóló albumát (Black Rock) márciusban rögzítették Görögországban, a Black Rock Studióban. A lemez neve is innen ered. Az albumon egy közös dal is hallaható a blues nagy királyával, BB Kinggel! Világkörüli turnéjának egyik állomásaként, október 28-án a Petőfi Csarnokban láthatjuk és hallhatjuk újra a nagy blues-rock gitárost!

Diszkográfia: A New Day Yesterday, 2000 ? A New Day Yesterday Live, 2002 ? So, It?s Like That, 2002 ? Blues Deluxe, 2003 ? Had To Cry Today, 2004 ? You & Me, 2006 ? Sloe Gin, 2007 ? Shepherds Bush Empire, 2007 ? Live From Nowhere In Particular, 2008 ? The Ballada of Jon Henry, 2009 ? Black Rock, 2010.

Szóljon hozzá!