ZETApress

hírportál

50 ÉV OMEGA!

Kóbor János Mecky az ötvenéves fennállása felé tartó Omega együttes motorja, arca, alapítója, a magyar és az európai rockzene emblematikus alakja. Ötvenen innen és túl. Az 1962-ben alakult Omega 2012-ben ünnepli megalakulásának ötvenedik évfordulóját ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

Mecky, aki gimnáziumi zenekarában már 1959-ben pengette a gitár húrjait, tavaly ünnepelte e ritka jubileumot. Mecky és az Omega a múlt?jelen?jövő izgalmasnak és színesnek ígérkező összekötésével ünneplik a jubileumot. Az Omega nevéhez köthető számos zenei, színpadi és műfaji újítás most egy új fejezettel bővül. Mecky régi elképzeléseit váltotta valóra egy régi-új albummal, az Omega Rhapsody-val.

A Rapszódia valamennyi tétele korábban megjelent Omega-albumokról már jól ismert. Az újdonság a dalok újraértelmezésében és hangszerelésében rejlik. Az Omega zenéjét mindig is jellemző monumentalitást, egyetemességet és szellemiséget bontotta ki és mutatja be Mecky a rock-instrumentumok és a szimfonikus nagyzenekar teljes arzenáljának felvonultatásával. A zenei kísérlet érdekessége, hogy az albumon részben Omega-tagok, részben olyan zenészek működnek közre, akik korábban már többször, vagy éppen hosszú ideig együtt dolgoztak az Omegával. Az itthon még ki nem taposott úton angol szakemberek is segítettek az előrehaladásban.

A lemezanyag mixelése és a mastering párhuzamosan készült a törökbálinti P Stúdióban és a londoni 360 Mastering stúdióban, neves angol hangmérnökök és zenei producerek közreműködésével. A lemez a hamburgi EDEL kiadó gondozásában jelenik meg. Tekintettel a nemzetközi terjesztésre, a korongon lévő dalok egy része angolul hallható. Itthon az Alexandra az album exkluzív forgalmazója. A megjelenést követően, novemberben és decemberben, 12 Alexandra Könyváruházban, az ország 12 városában lesz dedikálással egybekötött közönségtalálkozó.

Még meg sem jelent az Omega-rapszódia, de már folynak az Omega-szimfónia (Omega Symphony) stúdió munkálatai. Az Omega-szimfónia tisztán instrumentális hangjait, valamint a most megjelenő Omega-rapszódia dalait mutatja be a jövő évben induló Omega-filharmónia (Omega Philharmony) című koncertsorozat, mellyel számos európai város koncerttermét és dalszínházát célozzák meg az alkotók. Természetesen, élőben megszólaló szimfonikus zenekar és rock-zenekar fog gondoskodni a nem mindennapi zenei csemegéről. A sorozat kiemelkedő állomása lesz a jövő évi, augusztusi budapesti bemutató.

Mindeközben Kóbor János: Álmodtam, vagy igaz talán? ? című könyvét írja, amelynek megjelenése szintén jövőre várható. Kiadója itthon az Alexandra, míg külföldön angol és német nyelven tervezi ugyanezt az Omega Rhapsody albumot is kiadó EDEL. További hír az Omega háza tájáról, hogy a zenekar egy vadonatúj albummal és egy nagyszabású koncerttel kívánja megünnepelni a 2011. szeptembertől 2012. szeptemberig tartó 50. jubileumi évét. A zenekar tagjai búcsúkoncertet nem terveznek. Az Omega örök, és immár lemezen is klasszikus.

Az Omega Rhapsody CD-n énekel: Kóbor János, dobol: Debreczeni Ferenc, basszusgitár: Küronya Miklós, szólógitár: Szekeres Tamás, billentyű: Gömöry Zsolt és Benkő László, vokál: Edwin Balogh, Bencsik Tamara és Tisza Bea, producer: Kóbor János és Trunkos András.

Szóljon hozzá!