ZETApress

hírportál

Rudolf Hess a Komédiumban

Az Aradi Kamaraszínház vendégszerepel október 25-én, hétfőn este 7-kor a budapesti Komédium Színházban! Alina Nelega: Rudolf Hess tízparancsolata című darabját mutatják be Anamaria Pop fordításában ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

A Rudolf Hess tízparancsolata című produkciót, amelyet több mint harminc alkalommal, Magyarország és Románia legjelentősebb színházaiban és fesztiváljain játszott az Aradi Kamaraszínház, a transindex.ro hírportál a 2008-as év legjelentősebb előadásának választotta, a Thealter Internatinal Fesztiválon szintén 2008-ban pedig elnyerte a legjobb előadásnak járó címet. 2009-ben a toptipp.hu magyarországi kulturális portál az év legjobb monodrámájának választotta.

Alina Nelega drámája a nürnbergi perben tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt, zavaros elméjű vezetőt, Hitler helyettesét a náci eszme által űzött, Jézus- és hitvesztése miatt a führerbe kapaszkodó figurának mutatja: hol minden emberségét felemésztett, bűnét látni képtelen állatnak, hol félelemtől földig rogyó sérült léleknek. A címszerepet játszó Harsányi Attila nem kap jelenetről jelentre más maszk után.

Rudolf Hessként él együtt a figurával, szenved, néz le ránk fensőbbségesen. Mint Hitler fröcsögi ránk a női nemet elutasító mondatait. Mint gyakorlott szofisztikus, szenvtelen arccal igazolja a rémtetteket. Nyersen marcangol szét húscafatokat, és saját keze is a húsdarálóban végzi. Ő a számító, ?ínyenc? gyilkos, a gyerekkorától kezdve homoszexuális hajlamokat mutató kéjenc, aki fekete papi zubbonyában, magát tisztának s ártatlannak gondolva, öngyilkosságra készül…

Darvas Iván: Popriscsin, Várnai Szilárd: Charlotte von Mahlsdorf, Bíró Kriszta: Sárbogárdi Jolán, Scherer Péter: Klamm tanár úr… A felejthetetlen EgySzálSzínész Remeklések közé, emblematikus felütésként sorolt be Harsányi Attila Rudolf Hess-e, amelyet mindenképpen láthatóvá kell tenni a budapesti közönség számára is! ? olvasható a toptipp.hu portálon.

A Budapesti Román Kulturális Intézet támogatásával létrejövő budapesti vendégjáték az Aradi Kamaraszínház-Szegedi Hetek Csoportja produkciója. Rudolf Hess: Harsányi Attila, díszlet-jelmez: Tapasztó Ernő és Harsányi Attila, ügyelő: Gheorghe Mure?an. Fény és hang: Cornel Dume és Ioan Horga, rendezőasszisztens: Fekete Réka, rendező: Tapasztó Ernő.

Szóljon hozzá!