ZETApress

hírportál

Belvárosi Mikve

Egy rituális fürdőben az asszonyok havonta egyszer megmerítkeznek, hogy megtisztuljanak, és újra érintkezhessenek férjükkel ? láttuk tegnap este a Pesti Színházban Hadar Galdon: Mikve című drámájának főpróbáján.

A szigorú Soshana (Pap Vera) mikve-felügyelő mindent a merev ortodox előírások szerint végez. A fürdőbe különböző életkorú nők járnak, akiket vallási szabályok kötnek. A hat fürdővendég Esti (Börcsök Enikő), Hindi (Igó Éva), Chedva (Hegyi Barbara), Elisheva, a lánya (Tóth Orsi), Tehila (Tornyi Ildikó) és Miki (Kovács Patrícia).

Az asszonyok különféle társadalmi és családi szerepekben egy férfi uralta világban küzdenek elfogadásukért, szabadságukért, jogaikért, s ha kell lázadnak is. Ebben segítőre lelnek Shirában (Eszenyi Enikő), a mikve új alkalmazottjában.

A kétfelvonásos darabot Michal Docekal, a prágai Nemzeti Színház igazgatója rendezi. Bemutatója pénteken este 7-kor lesz a Váci utca 9-ben. A darabról 11-én, hétfőn délután 5 órakor Csáki Judit beszélget Igó Éva színművésszel a Nyugati téri Alexandra Pódiumon.

Szóljon hozzá!