ZETApress

hírportál

Sirály operai köntösben

A hétvégén került bemutatásra a New York-i Dicapo Opera Theatre-ben az Armel Operaverseny és Fesztivál ez évi amerikai produkciója, Thomas Pasatieri Sirálya ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

Az operaverseny koncepciójának megfelelően a darab főszerepeit a verseny döntős-énekesei ? Haja Zsolt, Beverly O?Regan Thiele és Molly Mostonen ? alakították, s alakítják majd a darab európai premierjén is, melyre a novemberi Fesztiválon kerül sor a Szegedi Nemzeti Színházban.

A Dicapo Opera Theatre immár harmadik éve vesz részt a versenyen. 2008-ban Robert Ward A salemi boszorkányok című művével, tavaly Tobias Picker Emmeline-jával szálltak ringbe. Mindkét produkciót Alföldi Róbert vitte színre. Idén azonban ? a Sirállyal ? az Operaverseny egy fiatal rendezőnek, Harangi Máriának adott lehetőséget a bizonyításra a New York-i színházban. Már hagyomány számba megy, hogy a New York Times nem hagyja szó nélkül az Operaverseny New York-i produkcióit, és a darab főszereplőit, köztük a fiatal magyar baritont, Haja Zsoltot méltatja Harangi Mária rendezésében.

A Sirályról egy minapi lapban olvashatunk kritikát: az erős szereposztást élén a tündöklő hangú Beverly O?Regan Thiele Arkagyinája elsöprő, Molly Mustonen gazdag szoprán hangjával kölcsönöz bájt Nyina karakterének? Haja Zsolt a sármos, fiatal magyar énekes pedig robosztus baritonjával nyújt kiemelkedő alakítást Kosztyaként.

A fentieket olvasva a darab ? amúgy is sikerhez szokott ? szerzője, Thomas Pasatieri is büszke lehet. A ?70-es években csodagyerekként számon tartott, 1945-ös születésű operaszerző mindig is előszeretettel nyúlt klasszikus szerzők irodalmi műveihez, azonban nem csupán az opera műfajában mozog otthonosan.

Több mint 400 dalt szerzett, több évtizedes Los Angeles-i kalandozása során Topaz Production néven saját céget alapított és olyan filmsikerek hangszerelésében működött közre, mint a Kis Hableány, az Egy asszony illata, A remény rabjai, A szenvedélyek viharában, az Amerikai szépség, az Erin Bronkovich, valamint a Little Children és a WALL-E. Pasatieri azonban nem csupán a darab New York-i bemutatóját tekintette meg. A Hollywood-i nagyágyú novemberben az Armel Operafesztivál vendégeként részt vesz darabja európai premierjén is, Szegeden. Várjuk!

Szóljon hozzá!