ZETApress

hírportál

Mahler művek a MŰPÁ-ban

A Budapesti Fesztiválzenekar székházában Fischer Iván művészeti vezető számolt be a hatodszor sorra kerülő Mahler Ünnepségekről. A sajtótájékoztatón Szarvas István járt.

Szeptember 9-én, csütörtökön a Michael Gielen vezényelte Hamburgi Rádiózenekar hangversenyével veszi kezdetét a zenei csemege a Művészetek Palotájában. A nyitó koncert műsorában elhangzik Jörg Widmann Con brio című hangverseny-nyitánya, Mozart Klarinétversenye Jörg Widmann szólójával és Mahler 4. szimfóniája Christiane Oelze (szoprán) közreműködésével.

A fesztivál rezidens zenekara, a Fesztiválzenekar szeptember 10-11-12-én lép fel Fischer Iván vezényletével. 10-én, pénteken és 11-én, szombaton a koncert 19:45 órakor kezdődik, 12-én, vasárnap 15:30 órakor, helyszín a Nemzeti Hangversenyterem. A műsor első részében Melis László, a Budapesti Mahler Ünnep felkérésére komponált új műve, a Dionysia hangzik el, majd a szünet után Mahler egyik legritkábban hallható darabja, a monumentális 7. szimfónia. Gusztáv Mahler több évet töltött Hamburgban.

Mahler 1860-ban született a csehországi Kalischt faluban, ennek 150 éves évfordulójára jelentette meg a Geopen Kiadó Zoltán Román Kanadában élő zenetörténész 1991-ben angolul megjelent könyvét magyarul, amelynek címe Mahler és Magyarország. A Magyarországra látogató szerzővel szeptember 10-én 9 órakor Fáy Miklós beszélget.

Az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával érkezik Budapestre Ausztriából a Gustav Mahler és Bécs című kiállítás, amely szeptember 9-30. között lesz megtekinthető a Művészetek Palotája előcsarnokában. A művész tíz éves bécsi tartózkodásának ad emléket. Ugyanitt lesz látható-hallható a Kanadában élő Fülöp Péter páratlan lemezgyűjteményéből érkező lemezkiállítás, amely az idei fesztivál műsoraiban elhangzó 4. és 7. szimfónia legérdekesebb felvételeit mutatja be. A Mahler Ünnep művészeti vezetője Fischer Iván, társrendezői a Művészetek Palotája, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Gustav Mahler Társaság és az MR-3 Bartók Rádió.

Szóljon hozzá!