ZETApress

hírportál

Tangósok Budapesten

Danubiando Budapesti Tangó Fesztivál lesz vasárnaptól jövő vasárnapig ? tudta meg Vígh Alex az Alexandra Irodalmi Kávéházban a kedd délutáni sajtótájékoztatón. Egy ölelés, egy tánc, egy szerelem. Az argentin tangó egy tánc.

Ezt mindenki tudja, de ennél sokkal több. A tangó minden, ami férfi és nő között történhet? A tangó, séta együtt, de annál sokkal több. A tangó egy ölelés, a kreatív lelkek tánca. Aki már megérezte, hogy mit is jelent az argentin tangó, amikor férfi és nő összefonódik, nem szabadulhat. Az improvizáció és az egymásra figyelés igazi tánca ez, ahol a férfi, férfi lehet, a nő pedig, igazi nő.

Az argentin tangó az európai közegben is megőrizte függetlenségét és nem került messze gyökereitől. ennek a táncnak a lényege, hogy olyan egyensúly és összhang alakuljon ki férfi és nő között, ami lehetővé teszi a vezetés követés egyensúlyát és a tökéletes bizalmat. Az improvizáció, ami a tangó alapvető követelménye, csak akkor működhet, ha megszületik a tökéletes intimitás és egymásra figyelés.

A tangó elsősorban nem reprezentatív kíván lenni, hanem bensőséges. A mai világban, ahol a látszat ural mindent, egy olyan menedéket nyújthat, ahol az elemi erők kerülhetnek felszínre. Az érintés és a pillanat az, ami igazán számít.

Danubiando Budapesti Tangó Fesztivál 2010

Ha augusztus, akkor tangó. Tangózni egész évben lehet, és érdemes is, a tangó igazi szerelmeseinek, pedig mindegy, hogy milyen évszak van, a tangó mindenütt ott van. Augusztus vége azonban már évek óta különleges időszak a legnagyobb fanatikusoknak is. Budapest kilencedik alkalommal ad otthont az év legnagyobb tangó eseményének, mely idén már másodjára Danubiando Budapesti Tangó Fesztivál néven jelentkezik.

Amikor Budapest szóba kerül, a Duna mindenkinek eszébe jut, aki hallott már a városról. A nyáron ide látogatóknak életre szóló élmény a napsütötte folyó, a Parlament szikrázó kupolája vagy éppen az utcazenészek kavalkádja a Vörösmarty téren. A nyárvégi esték zsibongásába azonban egyre határozottabban vegyül egy karakteres dallam, a tangó?

A tangó, a bűnös tánc, a szenvedélyek, harcok és szerelmek története. Hol játékos, hol lírai, hol maga a perzselő lángolás. Hihetetlen sokszínűsége, sokáig csak a bordélyok világában nyert teret, itt táncolták az éjszaka gyermekei, amíg be nem tiltották, saját hazájában, Buenos Airesben. Ekkora azonban már olyan nagy hullámot vert, ami elérte Európát is, így elindult a tangó másodvirágzása, de már az európai arisztokrácia köreiben.

Magyarországra csak a ?90-es években gyűrűzött be különös, megragadó dallamaival, improvizatív mozgásvilágával. Mára már stabil bázist tudhat magáénak a műfaj, tehetséges tanárokkal, megszállott követőkkel és lelkes rajongókkal.

A tavalyi óriási hazai és nemzetközi siker után (mintegy 300 vendég 20 különböző országból), a jól bevált receptek alkalmazása mellett, igyekeztünk új színt is vinni a palettára, hogy a visszatérőknek is legyen egy kis meglepetés.

A Danubiando Budapesti Tangó Fesztivál célja nem csak a szűk szakmai és rajongó közönség szórakoztatása. Szeretnénk, ha itthon is egyre többen ismernék meg a világ minden pontján népszerű argentin tangót. A tangó nem csak egy tánc, hanem egy jelenség: zene, tánc, film, irodalom, Argentina, sőt bor, foci és sok marhahús is. Egy egész életérzés. Tangózni bárhol és bármikor lehet, utcán, kávéházban, milongán (tangóest) és természetesen korhatár nélkül, amíg csak járni képes az ember.

Szóljon hozzá!