ZETApress

hírportál

Fesztiválon Kaposváron

Óriási siker volt az első Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál ? fogalmazta meg tapasztalatai alapján Bolyki György, fesztiváligazgató. Az augusztus 13-20. között megrendezett első Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon több mint 13 ezer látogató vett részt.

Bolyki György elmondása szerint a rendezvénynek kirobbanó sikere volt, hiszen hiánypótló szerepet töltött be mind a régióban, mind pedig a hazai fesztiválok között. A világszínvonalú klasszikus zenei koncertek zsúfolt nézőterek előtt zajlottak, amihez 18-19-20-án a Bartók Rádió jóvoltából újabb mintegy 20 millió hallgató csatlakozott Európa több tucat országában. Több kritikus szerint az új rendezvény rögtön a legmagasabb színvonalú hazai klasszikus zenei fesztiválként mutatkozott be. Az igazgató szerint a szervezés gyermekbetegségeit jövőre kinövik, így a 2011-es fesztivál reményeik szerint már hibátlanul fog lezajlani.

 

Kokas Katalin, művészeti vezető a jövő évi program tekintetében elárulta, hogy többek között már megkeresték Perényi Miklóst, Kocsis Zoltánt és Frankl Pétert, akik el is fogadták a felkérést. Folynak a tárgyalások többek között Yo-Yo Ma-val és Emmanuel Pahuddel is, akik részéről remélhetőleg pozitív válasz érkezik.

A művészi koncepció ? hasonlóan az ideihez ? az élvezetes előadásokra épül, melyekre biztosíték a Kokas Katalin?Kelemen Barnabás házaspár egész világra kiterjedő ismeretségi köréből származó fiatal tehetségek felsorakoztatása. A fesztivál társprogramjai ? a hat ősbemutató, Kulka János koncertjei és a Jam Session Találkozó ? több mint 3000 érdeklődőt vonzottak az egy hét leforgása alatt.

A Jam Session talákozó szlogenje a Ne csak nézz, játssz! Hozd a hangszered, vagy akár énekelj! ? felhívással, igazi életre szóló emléket, élményt adott azoknak, akik Charlie-val, Somló Tamással, vagy akár Falusi Mariannal énekelhettek együtt.

Két napon keresztül jómagam is jelen voltam a fesztiválon, és megerősíthetem a Bolyki György által mondottakat. Kaposvár valóban szereti a zenét, telt-házas koncerteken vettem részt, annak ellenére, hogy a rendezvény helyszínekben néhány nappal a fesztivál kezdése előtt változások történtek ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

Kaposvár új épülete a Szivárvány Zeneház nem készült el, ezért a komolyzenei programok a Református templomban és a Zeneiskolában kerültek lebonyolításra. Mindenképpen a legnagyobb elismerés illeti a Kokas Katalin, Kelemen Barnabás művészeti vezető házaspárt, akik nagyszerű zenei programot ? bátran mondom, zenei csemegét ? állítottak össze világszínvonalú hazai és külföldi művészekkel, akikről véleményem szerint még sokat fogunk hallani a jövőben.

A sajtótájékoztatón elmondott jövőbeli terveik és néhány művész nevének említése, ami természetesen csak a szerződések aláírása után publikus, garancia arra, hogy bizakodhatunk a jövő évi fesztivál magas színvonalában is. Az idei sorozaton közel 50 művész közreműködött a közönség nagy tetszésnyilvánítása mellett. Kiemelni bárkit, úgy érzem nem lenne célszerű, inkább álljon itt mindegyikük a mellékelt fotókon. Köszönöm Kaposvár, szép volt, jó volt, várom a következőt!

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ugrás a sötétbe | ZETApress
  2. Kaposvári emlékek | ZETApress

Szóljon hozzá!