ZETApress

hírportál

Kultúrfürdő a törökfürdőben

Augusztus 5-e és szeptember 11-e között 3. alkalommal rendezik meg a Kultúrfürdő programsorozatot. A kulturális estek helyszíne a Frankel Leó út 48. szám alatti romos ál-törökfürdő épülete, ami egy igazi unikum Budán.

Egy használaton kívüli gyönyörű épület egy II. kerületi tó partján, a bejáratánál helyezkedik el a világ legnagyobb termálvizes barlangjának, és nem utolsósorban elképesztő az akusztikája. Elsősorban az épületnek ezt a tulajdonságát kamatoztatja a Halastó Kulturális Egyesület öt héten keresztül ? tudatta Köllő Killa.

Kórusok, jazz-zenekarok, színházi előadások, performanszok, sőt gyerekprogramok is kerülnek a Kultúrfürdő medencéjébe augusztus 5. és szeptember 11. között. Az ifjú lelkes tehetségektől a legprofibbakig több mint 30 formáció képviselteti magát. Így lehetséges, hogy két előadása is lesz a Krétakörnek (Made in China, hamlet.ws), vagy, hogy eljön a W. H. Shakespeare szonettjei című koncert Dagadu Veronika Sena, Márkos Albert, Gryllus Samu, G. Szabó Hunor előadásában. És ugyanígy lehetséges, hogy még egyszer közönség elé kerül a Dolce Voce ? a Soharóza és a Chili&Vanília gasztrokoncertje népek zenéivel és desszertjeivel, vagy ? mivel rengeteg duó, trió, kvartett, kvintett fellép ?, legyen az ének, fuvola, gitár, fagott, zongora, és folytathatnánk a sort. Ami közös az előadásokban, az a minőség és a Kultúrfürdő-akusztika.

A Kultúrfürdő 2010 a víz metaforája köré építkezik, az előadások műfajait maga a fürdő határozza meg. Így lehetséges, hogy például a Made in China című előadás a mély víz, a Városminor kórus előadása hullámfürdő, a rubik.erno.quintet pedig jacuzzi kategóriába esik. Külön figyelmet fordítanak a szervezők a szelektív hulladékgyűjtésre és a hulladék elkerülésére is.

Minden néző magával hozhatja a bögréjét, és abban kap innivalót, ha fogyasztani szeretne. A Kulturfürdő 2010 helyszínét egy 1896-ban török építészeti stílusban (tehát nem törökök által) épült fürdő adja, ami az első vasbeton kupolás építmény Magyarországon, éppen ezért ipari műemléknek nyilvánították. 1965-ben az itt elhelyezkedett fürdőt leromlott állapota miatt bezárták és lebontották, csak a török stílusú kupolás épületet hagyták meg.

A Kultúrfürdő 2010 programsorozat augusztus 5-én a Trio Föld és Borbély Miklós koncertjével kezdődik. Az előadás egy megfoghatatlan bolyongás belsőnk felé egy fura kalauzzal, vagyis tökéletes felütése a Kultúrfürdő 2010-nek. A belépésről és további információkról a weboldalukon minden egyes előadás leírásánál lehet tájékozódni.

Szóljon hozzá!