ZETApress

hírportál

Mahler a MÜPÁ-ban

Az idei év egyik klasszikus zenei csemegéjeként ma este fél 8-kor a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Gustav Mahler születésének 150. évfordulója alkalmából Mahler városai címmel Hamburg és Prága mellett Budapesten ad koncertet a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar korunk egyik leghitelesebb Mahler-dirigense, Christoph Eschenbach karmester vezényletével.

Gustav Mahler születésének 150. évfordulója alkalmából egy nemzetközi összefogás keretében a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál, a Cseh Filharmónia, a Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda és a Művészetek Palotája együttműködésében Mahler városaiban, Budapesten, Prágában és Hamburgban hallhatja a közönség a neves zeneszerző műveit a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar előadásában Christoph Eschenbach vezényletével. A három város kiválasztásában szerepet játszott, hogy mindegyik fontos állomást jelentett a zeneszerző életében.

Mahler három éven keresztül volt a budapesti Operaház igazgatója, ahol ? többek között ? a július 2-i koncerten is felcsendülő I. szimfóniájának ősbemutatóját is vezényelte. Hamburgban a Hamburgi Városi Színház zenekarának első karmestere volt, míg Prágában VII. szimfóniájának nagysikerű ősbemutatóját vezényelte Mahler.

Hazánk és a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál között 2006 óta szoros az együttműködés: 2007-ben Magyarország volt a fesztivál díszvendége, a Fesztivál zenekara pedig ugyanabban az évben Budapesten és Győrött adta elő Joseph Haydn A teremtés oratóriumát, Christopher Hogwood vezényletével.

2008-ban és 2009-ben számos fiatal magyar művész szerepelt a Fesztivál zenekarában és énekkarában, és 2008-ban a Budapesti Fesztiválzenekar is visszatért a Schleswig-Holstein Zenei Fesztiválra, ahol jövőre rangos eseményekkel, és magyar művészek közreműködésével emlékeznek meg a Liszt Évről.

Este a MÜPÁ-ban elhangzik majd Mahler: I. szimfóniája, Mozart: C-dúr szimfóniája, s a koncert külön érdekessége, hogy az Erkel Év tiszteletére a fesztivál zenekara Erkel: Hunyadi László nyitányát is megszólaltatja.

A karmester

Christoph Eschenbach vendégkarmesterként a világ leghíresebb zenekaraival és operaházaiban lép fel. Jelenleg a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar (National Symphony Orchestra) és a John F. Kennedy Előadó-művészeti Központ kijelölt zenei igazgatója, ahol munkáját majd a 2010/2011-es évadban kezdi meg. Szoros kapcsolatban áll a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivállal, amelynek zenekarát többször ? mint vezető karmester ? vezényli.

A mostani zenei évad fellépései közül kiemelkedik együttműködése az Orchestre de Paris-val, ahol 2010 augusztusában a zeneigazgatói posztot is betölti majd, valamint turnéra indul a Londoni Filharmonikusokkal és a Drezdai Staatskapelle-vel, de fellép a Bécsi és New yorki Filharmonikusokkal és a San franciscói Szimfonikus Zenekarral is.

A zenekar

A világhírű zeneszerző, Leonard Bernstein alapította amerikai mintára a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekart, amely a világ legjobb fiatal zenekari zenészeiből áll, akiket egy, az egész világra kiterjedő szigorú meghallgatási procedúra keretében választanak ki. Európa egyik leghíresebb klasszikus zenei fesztiválja keretében a fiatal zenészek lehetőséget kapnak arra, hogy nagy zenekari tapasztalattal rendelkező ? így például a Berlini Filharmonikusoktól érkező ? tanároktól és világhírű karmesterektől tanuljanak. Christoph Eschenbach 1988 óta dolgozik a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekarral, amelynek 2004 óta vezető karmestere.

Szóljon hozzá!