ZETApress

hírportál

Várbéli muzsika

A 29. Lockenhausi Kamarazenei Fesztiválra, mely ez évben július 8-tól 18-ig kerül megrendezésre Zene és hatalom ? A zene: hatalom címmel. Művészeti vezetés és szervezés: Gidon Kremer és Josef Herowitsch lelkész ? hívta fel a figyelmet a Budapesti Kulturális Fórum.

Milyen kapcsolata volt a zeneszerzőknek évszázadokon át az őket körülvevő hatalommal? Milyen hatalma van a zenének? Hatalom és zene ? erre a bonyolult kapcsolatra próbál rávilágítani a július 8-a és 18-a között megrendezésre kerülő Lockenhausi Kamarazenei Fesztivál. Tíz napon át több mint 20 rendezvény várja a látogatókat Léka várában a barokk plébániatemplomban és a régi kolostorban nemzetközi hírű művészek és fiatal prominensek izgalmas zenei gondolat- és tapasztalatcseréjére.

A Gidon Kremer sztárhegedűs által 1981-ben alapított Lockenhausi Kamarazenei Fesztivál sok éven át ?tuti tippnek? számított a klasszikus zenei berkekben, ami mára már ismertté és elismertté vált, a maga nemében meghatározó fesztivállá nőtte ki magát. Lockenhaus mégis hű maradt ahhoz az alapelvhez, hogy ?oázis? legyen a szokványos koncertüzemen kívül. Gidon Kremer szerint Lockenhaus olyan hely, ahol barátok zenélnek barátokkal barátaiknak.

A lockenhausi fesztiválra mindig is jellemző volt egyfajta műhely jelleg. A programot kezdetektől fogva az összes művész közreműködésével, helyben dolgozzák ki. Gidon Kremer és az általa meghívott művészek évről évre zenei kísérletezésre vállalkoznak az egyébként szokásos repertoár-elképzeléseken túl. Mind maguk a zenészek, mind a közönség rég megtanulta becsülni ezt az egyedülálló sajátosságot és a ritka lehetőséget, hogy együtt valami újat fedezzenek fel, egymás közt tapasztalatot cseréljenek, és ezt a kivételes szabadságot a legmagasabb színvonalú művészi kísérletezésre használják fel.

Az olyan ?régi lockenhausiak?, mint Oleg Maisenberg, Khatia Buniatishvili, Alexei Ogrintchouk, Nicolas Altstaedt, Mate Bekavac, Zora Slokar, Maria Fedotova, Michael Dangl, Stefan Mickisch, Hansheinz Schneeberger, a Hugo Wolf Quartett, a ?Kamer…? ifjúsági kórus, vagy a Kremerata Baltica számos Lockenhaus-debütálóval találkoznak.

Többek közt először vendégeskedik Lockenhausban Veronika Eberle, akit az elmúlt évek egyik legígéretesebb német hegedűtehetségeként említenek, a hegedűs Caroline és klarinétosként illetve zeneszerzőként egyaránt ünnepelt fivére Jörg Widmann, vagy a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsása Naoko Shimizu és honfitársa Sayako Kusaka.

A lockenhausi premierek a zongora kedvelőinek is örömet fognak okozni, hiszen hat új zongoristát tudtak megnyerni a fesztivál ügyének. Közöttük az első lipcsei nemzetközi Bach-versenyen kitüntetett Martin Stadtfeld vagy Alexander Melnikov, akit régóta nemzedékének egyik legjobb orosz zongoristájának tartanak. Szintén Lockenhausban debütál tanáruk, Hatto Beyerle javaslatára a Cuarteto Arriaga, valamint a legjobb svájci vonósnégyesként ismert Casal Quartett, és az 1998-ban a Prágai Zeneakadémián alapított Bennewitz Quartett. Programok, információk és jegyek a +43-(0)-2616-2100 telefonszámon, vagy weboldalukon szerezhetők.

Szóljon hozzá!