ZETApress

hírportál

Brüsszelben a Presidance

A Presidance uniós bemutatkozása jövő szombaton lesz Brüsszelben az I Love EU című soros elnöki ünnepségen ? tudtuk meg Kubik Elvirától.

Az Európai Unió tagállamai másfél évenként hármas csoportokban töltik be az EU soros elnöki tisztségét. 2010. január 1-eje és 2011. június 30-a között Spanyolország, Belgium és Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökei.

A soros elnökséget ? amely az Európai Tanács és az Európai Unió Tanácsa üléseinek szervezési feladatait látja el ?, a tagállamok félévente cserélik egymás között: 2010. július elsején Belgium veszi át Spanyolországtól a soros elnöki tisztséget, amelyet 2011. elején Magyarországnak ad tovább.

Abból az alkalomból, hogy július elsejétől Belgium az Európai Unió hivatalos elnöki tisztségét betöltő országa, a belga kormány Brüsszelben július 3-án, szombaton este nagyszabású ünnepséget szervez, I Love EU néven. A rendkívül látványos esemény, amely az Európai Unió tagállamainak kulturális megmozdulása is, az Európa Parlament előtti főtéren zajlik majd, közel ötvenezer néző előtt. Az I Love EU keretén belül beszédet mond az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy is.

A nagyszabású ünnepségen az Európai Unió országait számos kiváló zenész, együttes, előadóművész képviseli. Az I Love EU rendezvényen hazánkat ? egyedüli magyar meghívottként ? a Presidance Company képviseli, akik mesterien ötvözik a hagyományos magyar néptánc koreográfiáját a modern elemekkel, új kontextusba helyezve a hagyományokat. A Presidance táncegyüttesnek ? ezzel együtt Magyarországnak is ? óriási megtiszteltetés a brüsszeli meghívás.

Az I Love EU célja, hogy új tartalmat leheljen az immár kissé elcsépeltnek hangzó Európa fogalmába: a figyelmet a fiatalságra irányítva egy nagy, közös egésszé ötvözze az Európai Unió tagállamainak kulturális gyökereit, hagyományait. Az I Love EU ünnepséget ? benne a Presidance Company uniós bemutatkozásával ? három nagy európai televíziós társaság is élőben közvetíti.

Szóljon hozzá!