ZETApress

hírportál

Álombálom a stadionban

A csütörtöki Magyar Rondó után a Ghymes együttes: Álombálom című produkcióját láthatjuk ma este fél 9-től a Ferencvárosi Fesztivál keretében az Üllői úti Albert-stadionban.

Az együttes tagjai: Szarka Gyula (ének, bőgő, gitár, tökcitera, fretless bass, lant, szájbőgő, kórus), Szarka Tamás (ének, hegedű, koboz, gitár, bőgő, fretless bass, ütősök, nagydob, tökcitera, szájbőgő, kórus), Kún Csaba (szintetizátor, kórus), Jelasity Péter (szaxofonok, fuvola, kórus), Jász András (altszaxofon), Nagy Szabolcs (szintetizátor, nagydob, kórus), Lau János (ütősök, dobok), Molnár Imre (bőgő, kórus), Varga Bori (szaxofonok, töröksíp, furulya, fagott, kórus).

A zenekar története

A Ghymes együttes Szarka Gyula vezetésével olyan szlovákiai magyar zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógia Főiskolán 1983-ban, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. Első táncházaikat és népzenei koncertjeiket a Nyitra melletti Gímes (régi írással Ghymes) községben rendezett ifjúsági táborban tartották, innen ered a Ghymes név, amit 1984-ben vett fel a zenekar. Az eltelt évek számukra a tisztítótüzet jelentették. Lassan a népzenei elemek alkotói elképzeléseikhez simultak és megszületett a ?Ghymes zene?.

A ritmusok még feszesebbé, keményebbé váltak, a hagyományos népi hangszerek mellet (hegedű, brácsa, cimbalom, duda, bőgő, lant, koboz, tökcitera, tárogató) előkerült a szaxofon, a dobfelszerelés, improvizációk készültek és anélkül, hogy észrevették, vagy akarták volna, belekeveredtek az ún. World Music kategóriába.

A ?Ghymes zene? magyar, valamint közép- és kelet európai népzenei gyökereken táplálkozik. Ars poeticája a muzsika egyetemessége. Zenéjük azt keresi, hogy miben hasonlítanak az emberek egymáshoz s nem azt, hogy miben különböznek. Ezt a hasonlóságot mindig meg is találták, valahányszor megszólaltak, példa erre a hasonlóan meleg és szeretetteljes fogadtatás a teljesen különböző kultúrájú és életvitelű emberek részéről (pl. Japán, Irak, Jordánia, Finnország, USA, Kanada).

A zenekar vallja, hogy az abban a pillanatban megszólaló ÉLŐ muzsika energiája, varázsa a feltétele és záloga sikereinek. A Ghymes együttestől zenét kért és kapott már a Budapesti Nemzeti Színház (Szent Péter esernyője 1996) és a Komáromi Szabadtéri Színház (Életeink 1995), a Tanztheater Wuppertal ? Pina Bausch (2000).

2000-ben a Ghymes együttes a több tucat koncertje mellett, két nagyon jelentős rendezvényen is bemutatkozott: a hannoveri EXPO 2000 Világkiállítás Magyar napján és Budapesten az augusztus 20-i központi rendezvényen (A budapesti Batthány téren a tűzijáték után).

Az együttes Smaragdváros című lemeze az EMI gondozásában jelent meg Magyarországon 2000 novemberében. Az Európai Világzenei Toplistán 2001 márciusában az előkelő 11. helyet foglalta el (World Music Charts Europe). Ugyanezen év decemberében jelent meg Szarka Tamás (a zenekar szövegírója) önálló verseskötete VÁVÁVÁ címmel a Szellemkép kiadó gondozásában.

2001-ben a Ghymes együttest a Magyar Művészetért díjjal és a Vámos Miklós által alapított Don Quijote díjjal tüntették ki. 2002-ben az együttes a Magyar Rádió eMeRTon díját nyerte el az év határon túli magyar együttese kategóriában, a 2001-ben újra kiadott Üzenet album pedig a MAHASZ Arany Zsiráf-díj nyertese lett a legjobb hazai jazz/world music kategóriában. Ebben az évben a Rege, a Smaragdváros és A nagy mesealbum lemezek platina, a Bennünk van a kutyavér és a Tűzugrás aranylemez minősítést értek el. A Bennünk van a kutyavér albumot ? amely elsősorban gyermekeknek készült ? 1999-ben oktatási segédanyaggá nyilvánította az Oktatási Minisztérium.

A Héjavarázs című 8. Ghymes-album 2002 novemberében jelent meg az EMI kiadásában. A Héjavarázs alig három hónap alatt platinalemez lett és elnyerte a 2003-as MAHASZ Arany Zsiráf díjat is az év hazai jazz vagy world music albuma kategóriában. 2003 márciusában Ghymes címmel a Di-Color Studio könyvet jelentetett meg a zenekar 18 éves pályafutásáról.

2004 tavaszán Szarka Gyula Alku, Szarka Tamás Anonymus címmel jelentetett meg szólóalbumot. Az együttes ez év novemberében megjelent Éghymese lemeze 2005-ben elnyerte a MAHASZ Fonogram díját, azonos című koncertjük pedig az Év produkciója elismerést kapta az Artisjus-tól. 2005-ben Csak a világ végire címmel jelent meg a második Ghymes gyermekalbum.

Az együttes 2006. szeptember 6-án megjelent Messzerepülő című lemeze két hónapon belül érte el a platinaminősítést. Ebben az évben szintén platinalemez lett a Bakaballada és a Csak a világ végire, az Éghymese album pedig arany minősítést szerzett. Az év folyamán a zenekart Bartók Béla-emlékdíjjal tüntették ki.

Szóljon hozzá!