ZETApress

hírportál

Fülhallgatós diszkó

Két különleges program zajlik Pécsett tegnap óta ? tudta meg Rozs Borbála. Egyik a Hedphone Fesztivál, mely egy néma diszkó négy nap és négy éjszaka.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében a baranyai városba érkezik a Nemzetközi Szabadtéri Privatelektro Headphone Fesztivál. A rendezvény helyszíne a Király utca 65, ahol tegnaptól hétfőig szól a zene, az utolsó napon egészen a hajnali órákig.

A projektgazda, Christian Gracza (a Robert Bosch Alapítvány kulturális menedzsere, aki a Lenau Egyesülettel együtt a rendezvény házigazdája) elmondta: a Headphone Fesztivál a zenerajongók, a zenészek és a hang-designerek találkozása, ahol a városi zajszint-szabályozások miatt a zenét fejhallgatók segítségével közvetítik. ? Az ötlet egy párizsi zenészcsoporttól származik, amely a ?90-es évek végén hozta létre az ún. Placard fesztivált, amelyen csak a résztvevők hallották a zenét, a környék lakói nem ? magyarázta Gracza, hozzátéve: a rendezvénytípus francia ötletgazdája nevét viseli. ? Ez az innovatív megoldás futótűzként terjedt világszerte. 2003-ban a privatelektro márka egy saját headphone fesztivál megrendezését határozta el Lipcsében, melynek népszerűsége évről évre emelkedik.

Pécsett a Varázskertben külön élményt nyújtanak a hangszigetek, ahol mindenki fejhallgató-erősítőkbe dughatja saját fejhallgatóját, hogy közvetlenül a keverőpultról hallgathassa a zenét. A Privatelektro Headphone Fesztivál célja a közép-kelet-európai audiovizuális művészetek fejlődésének közvetítése. Az alkotók és a befogadók a projekt révén megvitathatják a hallottakat, felismerhetik az európai azonosságokat és különbségeket. Christian Gracza hozzátette: a projekt rámutat arra is, hogy a német nemzetiségi kulturális élet szervezői a hagyományőrzés mellett a kortárs zeneművészeti trendek iránt is érdeklődnek.

Pécsett találkoznak a roma színházak

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatának keretein belül új kezdeményezések is megvalósulnak, így tegnaptól vasárnapig első alkalommal rendezik meg a Roma Színházi Találkozót.

A program tökéletesen illeszkedik Pécs2010 program szellemiségéhez, hiszen már a nyertes, A határtalan város című pályázat egyik pillére soknemzetiségű városként határozta meg a baranyai megyeszékhelyet. A különleges seregszemlére a Reneszánsz Roma Műhely, a Cinka Panna Cigány Színház, Khamoro Táncszínház és a Romano Glasso Gyermekkórusa kapott meghívást.

A romákról szóló, vagy romák által előadott művek seregszemléje első alkalommal történik meg Magyarországon. Az I. Roma Színházi Találkozó megnyitója tegnap este 6-kor volt a Rácz Aladár Közösségi Házban. Az eseményen Szakcsi Lakatos Béla lépett fel színházi zenei szerzeményeivel, majd Szegedi Dezső adott önálló estet színházi dalbetétekből. Az est vendége Hollai Kálmán budapesti színművész volt, aki az Átok és szerelem című filmből énekelt betétdalokat.

Az 1995-ben, Budapesten alakult Reneszánsz Roma Műhely vitte színre és bemutatja be Csemer Géza Gyűlölet nélkül című darabját, amely játszódik Balatonszegen a XXI. században, a komédiában a ma embere is ráismerhet a társadalmi együttélés visszásságaira.

A Cinka Panna Cigány Színház Jónás Judit vezetésével működik 1992 óta vándortársulatként. A színház tagjai Jónás Judit: Gyere Josephin zenés darabját, valamint Szécsi Magda szeretetről, barátságról, elfogadásról szóló meséjét, a Csörgőkezű, Vödörjáró, Dobhasú ? zenés gyermek előadást mutatják be.

A Hókirálynő Meseszínpad Szécsi Magda: Tavasztündér mosolya című gyermekdarabjával mutatkozik be a színházi találkozón. Szintén nagyon érdekesnek ígérkezik Nyári Oszkár?Kardos Péter?Nyári Gábor: Hétköznapi Show ? valahogy boldogulni című darabja. Karaván Művészeti Alapítványt 1999-ben egy művészekből és pedagógusokból álló csapat hozta létre azzal a céllal, hogy a tehetséges ám hátrányos helyzetű gyermekeket felkarolja, tehetségüket gondozza. A Kardos Péter és Nyári Gábor Cigánylabirintus című könyve ötletének felhasználásával készült mű egy Budapestre érkező cigány fiatal viszontagságait dolgozza fel.

A színházi találkozón kísérő programként többek között bemutatják ? Kárász Eszter színművésznő és Király Csaba zongoraművész közös produkciójaként ? Weöres Sándor: Psyché című darabját, amelyben Lónyai Erzsébet félig magyar grófnő, félig cigánylány története elevenedik meg.

Szóljon hozzá!