ZETApress

hírportál

Mark az Arénában

Három hét múlva Budapestre látogat Mark Knopfler. A gitárzene szeretőinek már nem kell sokat várniuk Mark Knopfler 2010-es budapesti fellépésre ? tudatta a Live Nation.

Bár az énekes hetek óta hátproblémákkal küzd, de ebből szerencsére koncertjein a közönség semmit nem vesz észre, csupán a kísérőprogramokat kellett minden városban lemondania, hogy minél több ideje jusson piheni és regenerálódni. Erre szüksége is van, hiszen nagyon sűrű a turné menetrend, szombaton még Bécsben ad koncertet, onnan érkezik meg július 4-én, vasárnap Budapestre.

A technikai építés kora reggel kezdődik majd az Arénában, és bár látványos technikai különlegességekre nem számíthatunk, de hangtechnikában ez a turné a világ legmagasabb színvonalú produkciói közé tartozik.

A felszerelést összesen 4 kamion és 2 busz szállítja városról városra, nálunk 45 magyar segíti reggeltől a stáb munkáját, hogy már délutánra kész legyen minden, hiszen Mark Knopfler minden helyszínen maga szereti végezni a hangbeállást. A koncert alatt nem lesznek pirotechnikai elemek, azonban füstgépet néhány dalnál használnak.

A magyar származású sztárnak nincsenek extra kívánságai a színfalak mögött sem, a zenekarral együtt helyi ételeket kértek; közös öltözőt használnak, amelyet csak kanapéval, állólámpákkal és 2-3 tükörrel kell berendezni.

A budapesti előadás előtt várható kapunyitás 19 óra, nem lesz elő-zenekar, hanem 20 órakor már Mark Knopfler lép színpadra hétfős zenekarával, 2 órás koncertet adva. Erre a rendezvényre sem lehet üveget vagy palackot behozni, és a videókamerák, illetve professzionális fényképezőgépek is tiltó listán vannak.

Azonban a művészt a legjobban a mobiltelefonok és vakuzás zavarja koncert közben, ezért közvetlenül az előadás előtt meg is fogják kérni az Aréna közönségét, hogy Mark Knopflerre és a zenekarra való tekintettel az előadás alatt ne használják mobiltelefonjaikat és kameráikat; ráadásul az általános tapasztalat az, hogy ezek a tevékenységek a közönség nagy részét is bosszantja.

Tíz Mark Knopfler érdekesség

Bár azt többen tudják róla, hogy gitártechnikájára jellemző az ujjakkal történő pengetés; azt azonban már kevesebben, hogy a modern rock történetében ő a legelismertebb pengető nélkül játszó gitáros.

A Rolling Stone magazin minden idők 100 legjobb gitárosának listáján az élmezőnybe rangsorolta Mark Knopflert. Apja magyar, zsidó származású mérnök volt, édesanyja azonban már skót. Édesapja, Knöpfler Ervin 1939-ben, a magyarországi zsidótörvények hatására emigrált Nagy-Britanniába.

Zene iránti érdeklődését anyai nagybátyjának harmonika- és zongorajátéka keltette fel. Mark Knopfler zenei újságíróként kezdte karrierjét. Testvérével és két barátjával Cafe Racers néven alapította meg zenekarát, de az első demót már Dire Straits néven vették fel. A Dire Straits után egy másik együttest is alapított, a Notting Hillbillies ma is aktív frontembere.

Mark Knopfler meglehetősen sok filmhez írt zenét, melyek többnyire sikeresebbek lettek még a filmeknél is (1983 Local Hero, 1983 Comfort And Joy, 1984 Cal, 1987 Last Exit To Brooklyn, 1987 The Princess Bride, 1998 Wag The Dog, 1998 Metroland, 2001 A Shoot At Glory). Magyarországon először 1985-ben lépett fel. Jegyeket még kaphatók az előadásra a helyszínen, a jegypénztárakban és az interneten.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Knopflerre várva | ZETApress

Szóljon hozzá!