ZETApress

hírportál

Messiás a Bakáts téren

Händel: Messiását hallgathattuk tegnap este a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Plébániatemplom a Ferencvárosi Fesztivál keretében. Vezényelt Kaposi Gergely, közreműködött a Budapesti Kórus és a Duna Szimfonikus Zenekar. A szólisták Bakonyi Anikó ? szoprán, Fáklya Erzsébet ? alt, Mukk József ? tenor és Jekl László ? basszus voltak.

Händel 1732-ben 47 évesen komponálta a Messiást. Hitvallás számára ez a mű; a mélyen vallásos Händel annak a személynek kíván benne emléket állítani, aki hitének, világnézetének a középpontjában áll: Jézus Krisztusnak, a Második Isteni Személynek, a Világ Urának, az emberiség Megváltójának. Kiemelkedő fontosságot tulajdonított a kompozíciónak, sőt egyes későbbi megnyilatkozásaiban ezt az oratóriumot nevezte élete fő művének.

A Messiás napjainkig kultuszdarab, vagyis túlmutatva művészi értékeinek összességén az európai keresztény kultúra szimbolikus alkotásává vált. A Halleluja-kórust a közönség Angliában a mai napig állva hallgatja végig, akár a nemzeti himnusz csendülne fel. Ezzel öntudatlanul is hódolnak a feltámadt Messiás hatalma előtt, mely vallási jelentőségén túl, vagy éppen ezért az elmúlt két évezred legmeghatározóbb történelmi tényezőjévé vált Európában.

Ma, amikor megvalósulni látszik a Közös Európa eszméje, a történelemformáló politikusokat elsősorban gazdasági és világpolitikai megfontolások motiválják. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy nem beszélhetünk Európáról a keresztény eszmeiség mellőzésével. Személyes hitünktől és világnézeti meggyőződésünktől függetlenül nem vitathatjuk, hogy a Római Birodalom felbomlása után a kereszténység volt az a kohéziós erő, amely a népvándorlás vérzivataros századaiban egy stabil társadalmi rendet és a gyakorlati életben is megfelelően működő világnézetet tudott megjeleníteni.

Ma, amikor a közösség eszméje súlyos válságban van, fontos, hogy visszataláljunk azokhoz a gyökerekhez, melyek rejtettségük folytán érintetlenül őrzik annak minden értékét. Így azt gondolom, a Messiás eljátszása, meghallgatása több mint nagyszerű zenei élmény: benne rejlik a csodás lehetőség, hogy átéljük közös kultúránk, közösségi létünk tiszta ősforrásának erejét ? mondta Kaposi Gergely. Akik tegnap nem látták az előadást, ne keseredjenek, mert holnap este 7 órakor még megnézhetik. Ma este is gyönyörű hangok fognak felcsendülni a Bakáts téri templonban Fassang László orgonaművész koncertjén.

Szóljon hozzá!