ZETApress

hírportál

Fesztivál Közép-Európában

A Common Routes of Euro-mediterranean Music bemutatja: EuroMed Music Festival III. Budapest (Magyarország), Belgrad (Szerbia) és Katowice (Lengyelország), az Európai Unió Kulturális Keretprogramjának ? EACEA ? támogatásával.

A 2007 és 2009-ben megrendezett fesztivál sikerét követően, harmadik alkalommal jöhet létre az Európai Unió Kulturális Keretprogramjának támogatásával az EuroMed Music Festival, amely idén 2010. június 3-a és 13-a között három Közép-Kelet Európai városban, Budapest mellett Belgrádban (Szerbia), illetve Katowicében (Lengyelország) valósul meg. A fesztivál az UNESCO Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Éve programsorozat részeként is bemutatkozik.

A szervezők választ kívánnak adni korunk társadalmi problémájára, a civilizációk és kultúrák között mai napig feszülő ellentétre, választ az egyén identitási kérdéseire a változó, színesedő társadalomban. A zenészek ? akiknek gyökereik, kultúrájuk 12 országhoz kapcsolódik ? 5 napot töltenek Budapesten, hogy az itt töltött idő alatt a legkülönbözőbb tradicionális és modern zenei műfajokban szerzett tapasztalataikat megosszák egymással.

Egy-egy zenész egyedi játékát, valamint az arab, a zsidó, az afrikai, a balkáni és a jazz zene sajátos elemeit felhasználva, kilenc új világzenei produkciót mutatnak be a három napos ingyenes fesztivál keretében. Budapesten a város szívében fekvő Gödör Klub nyitott terasza adja a helyszínt a produkciók premierjének.

Idén kilenc magyar zenész mellett, Tunézia, Egyiptom, Olaszország, Törökország, Izrael, Spanyolország, Belgium, Finnország, Portugália, Szerbia és Lengyelország is képviselteti magát a fesztiválon. Mi lehet a gyümölcse a világ különböző szegletéből érkező zenészek találkozásának? Sikerül-e hidakat építeni a zene segítségével és egyszerre megragadni a közönség figyelmét? 45 vállalkozó kedvű, széles nemzetközi tapasztalattal rendelkező művész készül választ adni a kérdésekre nyitva tartva fülüket és szellemüket, hogy megértsék egymást és létrehozzanak a modern és tradicionális zenei elemek fúziójának legkülönbözőbb hangjait.

A szervezők, akik immár harmadik alakalommal kísérelnek meg kilenc zenei együttműködés létrehozását, ezúttal is fiatal, tehetséges zenészek számára teremtettek lehetőséget éppúgy, mint azoknak, akik már gazdag éveket töltöttek el pályájuk során és szélesebb, vagy kisebb körben magas megbecsülésre tettek szert.

A közönségnek első alkalommal lesz lehetősége arra, hogy meghallgassa ? többek között ? az egyedi hangú belga énekesnő Minata Traoré és az orientalista és jazz zenében egyszerre jártas tunéziai hegedűs, Youssef Haj találkozását, vagy tanúja lehet a világhírű Rao Kyao és a török lantos, Mehmet Polat közös, a távol-keletet, a fádot és a török népzenét összekötő útkeresésének. Továbbá meghallgathatja az izraeli virtuóz lantos Sameer Makhul, a neves szerb bőgős, Vasilic Nenad és az Európa szerte elismert magyar ütőhangszeres művész, Horváth Kornél közös produkcióját, a modern felfogású flamenco énekes, Paloma Povedano előadását a tunéziai kanun játékos Daly Trikivel. Hogy még néhány nevet kiemeljünk a rengeteg kiváló résztvevő zenészből, találkozhatunk az ígéretes fiatal tehetséggel, Omri Mor zongoristával, a közel-keleti ütőhangszeres mesterekkel, Yinon Muallemmel és Ayman Mabroukkal, a belga szaxofonos Manuel Hermiával, a szerb énekes Bojana Nikolic-csal, a magyar multi-instrumentalista Ágoston Bélával, vagy az egyiptomi Mohammed Antar Ney játékával.

Az új, közös kompozíciók az európai identitás sokszínűségét kívánják közvetíteni, szolgálni a kétoldalú gazdagodását a különböző kortárs zenei műfajoknak az Euro-Mediterrán térségben, illetve bemutatni, hogy a zene milyen fontos szerepet tölthet be a kultúrák közötti kommunikációban, illetve különböző kultúrák találkozása hogyan teremthet új, egyetemes értékeket.

Az esemény 2007-ben került először megrendezésre Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kezdeményezésére, az Anna Lindh Alapítvány támogatásával. További információk elérhetőek weboldalukon. Bemutatók Budapesten június 8-10-én, Belgrádban június 9-11-én, Katowicében június 11-13-án. Szervező a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, társszervező a Multikultivator servis za razvoj kulture i umetnosti (Belgrád, Szerbia) és az Ars Cameralis Silesiae Superioris (Katowice, Poland).

Szóljon hozzá!