ZETApress

hírportál

Pünkösdi folknapok

A Pécsi Folknapok a dél-dunántúli régió legjelentősebb népzenei fesztiváljaként 1986. óta nyújt válogatást a Kárpát-medence nemzetiségeinek és a világ népeinek tradicionális zenei értékeiből ? tudta meg Rozs Borbála.

A műfaj legszínvonalasabb hazai előadói mellett más európai népcsoportok, valamint távolabbi, egzotikus kultúrák képviselői gazdagítják a koncertsorozat palettáját. A 21. fesztiválon május 20-tól 23-ig a hagyományos hangszeres és vokális népzenét autentikus előadásmódban megszólaltató zenekarok, valamint a még fellelhető adatközlő muzsikusok mellett megjelennek az új utakat kereső produkciók is, amelyek a folklórt ihlető forrásként felhasználva, más zenei stílusokkal ötvözve közvetítik a ma embere felé.

A napjainkban igen népszerű világzenei és crossover projektek így a XXI. század igényeivel és a fiatalok zenei ízlésével is lépést tartva egészítik ki az eredeti, tradicionális zenei örökség bemutatását. A koncertprogramot esténként folk-kocsmák és táncházak követik, a fellépő zenekarok közreműködésével. A fesztivál kísérőprogramjai a ‘Pünkösdölő a Sétatéren’ című szabadtéri folklór- és népművészeti események.

Az Uránia Moziban megrendezett háromnapos koncertsorozat a harmadik generációs Vizin zenekarral indít. Repertoárjukon főként magyarországi horvát, szerb és makedóniai énekelt- és hangszeres dallamok szerepelnek. Mint sokszor, ezúttal is a Jasen Trióval együtt mutatják be zenei palettájuk legkedveltebb darabjait. Tőlük a Simply English veszi át a színpadot. A 15 éves együttes angol népzenei válogatással ünnepli kerek számú évfordulóját.

Andy Rouse, Babarci Bulcsú és Zajzon Tamás hangszerei közül többek között megszólal az Appalache-hegységi citera, a herfli és az udu is. Az 1967 óta együtt játszó Szászcsávási zenekar a 900 lelket számláló kisközségből, az erdélyi Kis-Küküllő völgyéből érkezik. Szászcsávás kivételes helyet foglal el a magyar zenetörténetben: talán az egyetlen olyan falu, ahol több szólamban énekelnek a magyar népi éneklésben teljesen általános egyszólamúság helyett. A méltán nagyhírű együttes az elmúlt esztendőkben muzsikájával meghódította a világot Japántól az Egyesült Államokig.

A XXI. Nemzetközi Népzenei Fesztivál

Második nap a pécsi Zengő együttes mutatja be, miként lehet egyszerre a népzene hiteles megszólaltatására és annak a mai hangzásokhoz való illesztésére is törekedni. Műsorukban legújabb, Pördület című lemezük anyagából adnak ízelítőt. Őket követi a Makám együttes. A zenekar pályafutásának két korszakán átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése.

Kezdetben az etno-avantgard kelet-közép-európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei. Az est külföldi vendége a La Chata con su Gente a spanyolországi Andalúziából. Lucero Flamenco elnevezésű programjukban bemutatják a flamenco és az andaluz folklór népszerű, tradicionális stílusát. E zene ritmikai sokfélesége szárnyalva vezet a spanyol lélek mélységein keresztül, elérve csúcspontját a temperamentumos Fiesta Flamencában.

Jóval távolabb, egészen Szibériáig barangolhatunk a Vedan Kolod kalauzolása alatt. A szláv népzenei együttes kreatív munkája az archeológusok és folklór specialisták legújabb kutatásain, a kereszténység előtti ősi, pogány Oroszország zenéjén alapul. A zenekar a már szinte elfeledett orosz hangszereket – mint amilyenek a gusli, okarina, szláv dobok, szkíta kürt, sarkuncy és mások ? Valerii Naryshkin mester rekonstrukciója alapján kelti életre. Tavaly ünnepelte megalakulása 35. évfordulóját a Szélkiáltó együttes. Énekelt verseket játszanak, zenéjük a népzene, a klasszikus zene és a jazz sajátos keveréke, amelyben fölismerhetők a magyar népdal, a klasszikus műdal és a balkáni népzene hagyományai.

Az együttes a Vizin zenekar és Andy Rouse társaságában a Pécsi Folknapok alapítója. Az est záróakkordját a Csík zenekar húzza. Az immár 20 éve működő Csík Zenekar elsősorban a magyar népzene hiteles tolmácsolója, az utóbbi néhány évben azonban tagjai olyan zenei utat választottak, amely lehetőséget ad arra, hogy minél több embernek adjon a népzene váratlan, de kellemes élményt. Ezt a népzene és a könnyű műfajok eddig soha nem alkalmazott, igazán érdekes és sikeres ötvözésével ? s bátran mondhatjuk: egy új műfaj megteremtésével ? hozta létre.

Szóljon hozzá!