ZETApress

hírportál

Szilveszter főigazgató marad

Továbbra is Ókovács Szilveszter vezetheti a Magyar Állami Operaházat, akinek főigazgatói megbízatása 2023. augusztus elsejétől öt évre szól – jelentette be kora délután a kulturális és innovációs miniszter az IKM Szemere utcai Könyvtártermében, akol Egressy Rita fényképezett.

Azzal, hogy ismét elnyerte a főigazgatói posztra kiírt pályázatot, Ókovács lesz a leghosszabban intendásként működő vezető a Magyar Állami Operaház élén a magyar történelemben! – mondta Csák János a sajtótájékoztatón. – Ókovács 2012-től igazgatja a Magyar Állami Operaházat. Ez óriási lehetőség és talán még nagyobb felelősség! – hangsúlyozta a miniszter kiemelve, hogy az Opera nem szigetként működik, hanem van egy ökoszisztéma körülötte, amelyben benne van a Zeneakadémia, a MŰPA, az Operettszínház és a Táncművészeti Egyetem is. – Az az érdekünk, hogy olyan ökoszisztéma jöjjön létre, amelyben partnerként dolgoznak együtt az intézmények vezetői! Nekünk magyaroknak tartanunk kell magunkat a kulturális hagyományainkhoz, ahhoz, ami bevált, és ez a mindenkori opera vezetésének is a feladata! – mondta el Csák János.

Ókovács Szilveszter az eseményen egyebek mellett köszönetet mondott kollégáinak, illetve megköszönte a kormányzat 2011-től huzamosan tartó bizalmát: a fejlesztéseikbe beletett közel 100 milliárd forintot és a működésükbe belefektetett 150 milliárdot, amelyhez 30 milliárd forinttal tudott hozzájárulni az intézmény. Főbb céljait ismertetve kiemelte: A Magyar Állami Operaház egy európai színvonalhoz méltó intézmény akar lenni. A zsidó-keresztény kultúrában gyökerező operaház egy reprezentatív intézmény kíván maradni a következő időben is, büszke magyar színekkel és magyaros testtartással, nemzeti alapon, sok-sok magyar művésszel! – hangsúlyozta a régi-új főigazgató.

Szóljon hozzá!