ZETApress

hírportál

Somossy Orfeuma

Somossy Károly cirkusz-, orfeum- és varietéigazgató életéről szóló új nagyoperett: Az Orfeum mágusa, valamint Frank Wildhorn: Carmen című musicalje is szerepel a Budapesti Operettszínház következő évadában – hallottuk tegnap délután a 2023/24-es évad bejelentőjén a Kálmán Imre Teátrumban, ahol Lantai József fényképezett.

A Bálint Ádám színművész által moderált sajtótájékoztatón Kiss-B. Attila főigazgató elmondta, hogy Somossy Károly építtette Orfeumnak a Nagymező utcában álló épületet, ahol 100 évvel ezelőtt az operettszínház kapott helyet. A pesti Orfeum a korabeli Európa egyik legrangosabb szórakozóhelye volt. Somossy tanította meg a pestieket mulatni, és neki köszönhetők az első kisebb, egyfelvonásos magyar operettek.

120 évvel Somossy halála után kerül színpadra Az Orfeum mágusa, melynek szövegét Orbán János Dénes Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, prózaíró írta, alapul véve Somfai Péter: Somossy, a Mágus – egy színházpalota című új kötetét, amely a nagy mulattató életét mutatja be. Az operett zenéjét Pejtsik Péter, az After Crying-zenekar alapítója készíti, a darabot Bozsik Yvette rendező-koreográfus viszi színre, látványtervezője Ferenczfy-Kovács Attila, jelmeztervezője Berzsenyi Krisztina. Bemutatója november 17-18-19-én hármas szereposztásban – főbb szerepekben Dolhay Attila, Homonnay Zsolt és Nagy Lóránt – lesz látható a Nagyszínpadon.

Orbán János Dénes, az új operett szövegírója elmondta: a darab több mint egyszerű zenei librettó, zene nélkül, önállóan is megállja a helyét a színpadon. Úgy írta meg, hogy megfeleljen a dráma követelményeinek: a cselekményen kívül legyen benne karakterfejlődés és többrétegű üzenet. Szerinte Somossy Károly olyan korban élt, amelybe mindannyian visszakívánkozunk: soha nem tudott úgy mulatni a magyar, mint a századfordulón. Somossy Orfeumába Bécsből és a környező országokból érkeztek előkelő vendégek, akik sokszor álarcot viseltek, hogy ne ismerjék fel őket. A pestin kívül csak Párizsban és Londonban volt akkor Orfeum, ezért a bécsiek is ide jártak. Híres és gyakori látogatója volt a mulatónak a későbbi VII. Edward angol király is, mert itt lépett fel a szeretője. Pejtsik Péter, a nyugati filmzene világában elismert zeneszerző elmondta, hogy klasszikus operettdallamokat vett alapul a műhöz.

Bozsik Yvette-et az előadás címe inspirálta: a mágiából, a varázslásból indult ki. Szerinte a mágiát lehet nagyon jóra és rosszra fordítani. Somossy Károly nagyon sikeres volt, sok víziója volt, mégis magányosan és szegényen halt meg, élete azt mutatja, hogy mindennek megvan az ára. Amellett, hogy szórakoztató és látványos operett lesz Az Orfeum mágusa, komoly gondolat is van mögötte, mindennek több rétege van – magyarázta az új darab koreográfus-rendezője.

Berzsenyi Krisztina jelmeztervező arról beszélt, hogy a főszereplők korhű jelmezeket viselnek majd. Mint mondta, ezt a varázslatos időszakot úgy szeretné visszaadni, hogy közben megfűszerezi azt a XXI. századdal, ami inkább a táncos részekben jelenik majd meg.

Ferenczfy-Kovács Attila Kossuth-díjas építészmérnök, iparművész, díszlettervező, látványtervező, vizuális művész azt mondta: Bozsik Yvette-tel, akivel először dolgoznak együtt, még a munka elején tartanak, de nagyszabású, hatásos darabbal készülnek. Egy olyan előadást szeretnének létrehozni, amely méltóképpen tiszteleg Somossy vizionárius személyisége előtt.

A Budapesti Operettszínház másik bemutatója 2024. április 19-20-21-én a Jekyll & Hyde című musicalt is jegyző Frank Wildhorn: Carmen című darabja lesz, amely Prosper Mérimée regénye alapján készült. Szerzője a gyönyörű cigánylány történetét extravagáns cirkuszi közegbe helyezte, és Carmen klasszikus történetét, lélektani drámáját, jellemfejlődését a XXI. század látásmódjában mutatja be – hangsúlyozta Homonnay Zsolt, a darab rendezője hozzátéve: ezt az előadást is hármas szereposztásban játsszák majd a Nagyszínpadon.

Kiss-B. Atilla kitért arra is, hogy a jövő évadban egyebek mellett folytatódik a Közelebb-sorozat, műsoron maradnak a sikeres előadások és gálák, visszatér a NINE-9 című nagysikerű Broadway-produkció és lesznek még meglepetések is – emelte ki a zárszóban a főigazgató.

Szóljon hozzá!