ZETApress

hírportál

JeonBuk tánc: a világ tánca

Tradicionális koreai táncest lesz vasárnap este 7 órától a Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében. A Lee Kyung-Ho Társulat ? Dance Jeollabukdo, Inc. előadását láthatjuk a nemzetközi kulturális csereprogram keretében.

A tánc a művészet egy formája, amely a testet használja az emberi tudat és lélek rezdüléseinek kifejezésére, minden gesztus egyedi filozofikus jelleget hordoz. Ez a program a koreai tradicionális tánc esszenciája, mely generációról generációra tovább szálló hagyománya a koreai kultúra szépségét és a koreai emberek érzékenységét is magában foglalja. Az előadás az emberi mentalitás és modernizáció aspektusait fejezi ki a koreai tradicionális tánc különböző stílusain keresztül, és egyúttal bemutatja a koreai tánc szépségét a világnak.

A JeonBuk tánc ? A világ tánca számos történetet mesél el a tánc és a zene nyelvén. A mozgás, a megszólaló dobok, gongok és további hangszerek, a különleges ruházat, fejdíszek és kardok mind összefüggő egységet alkotva adják át az egyes tételek ősi üzenetét: hol a békét hirdetik, hol áldást kérnek a Királyra és Királynőre, hol különös mozdulatokkal és improvizációval a tánc spiritualitását fejezik ki a sámáni hagyományok jegyében. A programban egyaránt helyet kapott a női érzékenység és az anyaság, a férfias erő és harc megjelenítése.

Az előadásban közreműködő művészek a koreai tánc évszázados hagyományainak első rangú képviselői, a koreai tánc elismert tanítói és legjobb tanítványaik. A társulat vezető koreográfusa és táncosa Lee Kyung-Ho PhD, a Jeonbuk Nemzeti Egyetem táncművészet tanszékének vezetője és a Koreai Táncművészeti Tanulmányok Szervezetének elnökeként több, mint 18 éve elkötelezett híve a tradicionális koreai tánc, mint egyedülálló kulturális örökség megőrzésének és továbbörökítésének.

Lee Kyung Ho Társulat

A Lee Kyung hu társulat táncművészeti csoport célja Jeollabukdo tartomány hagyományainak népszerűsítése és a résztvevő kreatív művészek tehetségének kibontakoztatása. A társulat szélesíteni szándékozik Jeonbuk régió művészeti horizontját, az elméleti és gyakorlati képzésekre és az előadásokra fókuszálva.

A társulat 1992-es megalapításától kezdve aktívan működik Jeollabukdo környékén. 2009-ben a csoport megváltoztatta nevét Dance Jeollabukdo Inc-ra és új célokat fogalmazott meg: működését kiterjeszti Koreán kívülre is, és kulturális csereprogramokon keresztül célozza meg a táncművészet fejlődésének elősegítését.

A belépés ingyenes, de az előadásra előzetesen belépőkártyát kell igényelni személyesen, vagy telefonon. Támogatók: Korea Alapítvány, a ChonBuk Kulturális és Művészeti Intézet Táncművészet Tanszéke, a Koreai Köztársaság és a Magyar Köztársaság Nagykövetsége, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem.

Szóljon hozzá!