ZETApress

hírportál

Pécsre jön a száztagú

Száztagú holland koncertfúvós zenekar koncertezik Pécsett. A Magyar Fúvószenei Nagydíj (Wind Music Grand Prix of Hungary) szervezői igazi kuriózummal lepik meg a koncert-fúvószene kedvelőit. Az 1864-ben, a hollandiai Loon op Zandban alapított Koninklijke Sophia?s Vereeniging szimfonikus koncertfúvós zenekar a héten Pécsre látogat.

Az együttes tagjai nem zenével keresik a kenyerüket ? így a zenekar hivatalosan amatőr együttesnek minősül ?, mégis a koncerteken nyújtott kimagasló művészi színvonalú muzsikájuk hallatán eddig a világ minden pontján megcáfolták az amatőr jelzőt. Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a köztudottan kimagasló holland fúvószenei életben már 10. alkalommal nyerték el a legjobb holland együttesnek járó díjat, és a világhírű World Music Contest-en, Kerkradeban is számos alkalommal sikeresen szerepeltek.

A zenekar több nemzetközi turnén vett részt, többek között Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban is, ahol a Bostoni Szimfonikusok koncerttermében léptek fel. 2008-ban egy felejthetetlen körút keretében hangversenyt adtak Szent- Pétervárott az Ermitázs színháztermében, a Szmolnij Székesegyházban, valamint az egykori cári palotában, Carszkoje Szeloban is.

Világhírű karmesterük Heinz Friesen, aki Strauss, Mahler, Csajkovszkij és Sztravinszkij műveinek szimfonikus fúvószenekari átiratait tolmácsolva vívta ki a páratlan nemzetközi sikert. Munkásságát 2009-ben Amstel-díjjal ismerték el.

A világhírű holland zenekar április 29-én, csütörtökön 19:30-kor koncertezik a Pécsi Tudományegyetem Szigeti úti Dr. Romhányi György Aulájában, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megrendezendő Magyar Fúvószenei Nagydíj felvezető eseményeként.

A színvonalas műsorban felhangzanak többek között Richard Wagner, W. A. Mozart, Edward Elgar, Gustav Holst művei. Az est szólistája Harmen Klomp klarinétművész, fellép továbbá a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar, Neumayer Károly Liszt díjas karnagy vezényletével. A belépés díjtalan! Előzetes helyfoglalás ajánlott a 06-72/513-989 telefonszámon 8 és 16 óra között, vagy e-mailcímükön ? tudta meg Rozs Borbála.

Szóljon hozzá!