ZETApress

hírportál

A Víg 2022/23-as évada

Elindult a Vígszínház új évada, amelyben a három játszóhelyen nyolc bemutatót terveznek. Rudolf Péter igazgató a társulati üléssel egybekötött délutáni évadnyitó sajtótájékoztatón kiemelte, hogy minden premiert meg fognak tartani, melyhez kompromisszumokra lesz szükség, és ahol csak lehet, spórolni kell! Fotóink Lantai József felvételei.

Az igazgató szerint a legnagyobb nehézség az, hogy még csak nem is tudható pontosan, mekkora a baj. Az új kihívásokra reagálva számos intézkedést hoztak, és munkatársait arra kérte, hogy mindenki a saját területén takarékoskodjon. Az új évadtól több népszerű előadást – köztük A padlás, A dzsungel könyve és A Pál utcai fiúk című produkciókat – is kettőzött szereposztásban láthat majd a közönség.

A járványidőszakban látszott, hogy csak a folyamatos beugrásokkal működhet a színház, a kettőzés elengedhetetlen, így az ikonikus előadásoknak nem egyszerűen felújító, hanem szerepátvételi próbái voltak. A Vígszínházban már elkezdődtek az első idei bemutató, A kastély próbái, amelynek bemutatója október 8-án szombaton lesz.

Kafka regényét Bodó Viktor állítja színpadra, aki elmondta, hogy az előadás korábbi sikeres hamburgi rendezésének majdnem hűséges másolata. Először rendez meg újra ugyanúgy egy előadást, ráadásul ezt a darabot még játsszák is Hamburgban. Kiemelte, hogy Kafka humorát igyekszik minél erőteljesebben kibontani, de a szorongás is jelen lesz a darabban, többféle aspektusból megközelítve, mindenféle torz figurán, a világ sajátságos ábrázolásán keresztül. Attraktív és dinamikus, nem szomorú, inkább riasztó és humoros előadást terveznek – fűzte hozzá.

A Pesti Színházban október 22-én mutatják mutatják be Nick Payne: Inkognitó című darabját, amelyet Szőcs Artúr állít színpadra. A kortárs angol színmű története három szálon fut, kettő valós esemény, a harmadik fikció, a végén ezek a szálak összeérnek – mondta a rendező hozzátéve, hogy a mű középpontjában Albert Einstein agyának elrablása áll. A történet 1955-ben kezdődik és napjainkban ér véget, az időben állandóan ugrálva. A darab csaknem 20 karakterét négy színész – Nagy Ervin, Kovács Patrícia, Márkus Luca és Horváth Szabolcs – játssza.

A Vígszínház nagyszínpadán december 9-én Rudolf Péter rendezésében mutatják be Shakespeare: Szeget szeggel című utolsó vígjátékát. A rendező elmondta: régóta foglalkoztatja a darab, melynek van egy sötét színe és vígjátéki vonulata, és mindig is érdekelte a benne zajló politikai játszma. A Bécsben játszódó történet nehéz morális kérdéseket vet fel. Az előadást olyan játékosság, olyan közösségi munka jellemzi majd, ahol mindenki a másik jelenetéhez hozzáadhat, zenében, táncban, szövegben is – mondta.

Hubay Miklós, Ránki György és Vas István: Egy szerelem három éjszakája című műve a Pesti Színházban decemberben 17-én ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében lesz látható. A rendező elmondta: olyan darabot keresett, ahol fiatal emberek szemén keresztül lehet megmutatni, hogy milyen az, amikor a világ szétesőben van.

Keresztes Tamás rendezésében és Presser Gábor zenéjével A Pinokkió februártól látható a Vígszínházban. Az új zenés változat alkotói Carlo Collodi eredeti meséjéből készítenek színpadi művet. Rendezője szerint ez egy sötét történet, amelynek enyhe lidércességét szeretnék megtartani, de úgy, hogy családbarát legyen.

A Pesti Színházban Valló Péter rendezésében Tennessee Williams: Macska a forró bádogtetőn című darabját mutatják be. A rendező kiemelte, hogy a darab megírása óta sok idő telt el, és az emberi kapcsolatok lélektana terén, a nemek viszonylatában rengeteg új dolog történt, ezért ma ezeket a darabokat máshogy olvassuk, mint megírásuk idején, vagy azokban az években, amikor itthon elkezdték játszani őket.

A Házi Színpadon november 05-én Komán Attila: K utazásai című drámai költeményének ősbemutatója látható Gardenö Klaudia rendezésében. A történet főszereplője K, vagyis egy 1211 kilós kokainszállítmány, amelynek útját Dél-Amerikától az Azori-szigeteken keresztül, Budapesten át Erdélyig követheti a közönség. A MU Színházzal koprodukcióban készülő előadásban Dzsúdló új dala is hallható lesz.

November 26-án Czukor Balázs rendezésében mutatják be a Béranyák című művet, amelyet a rendező Kovács Krisztina dramaturggal közösen jegyez. A szövegkönyvet valós dokumentumokból, történetekből kiindulva írják, amelyek érintik az ukrán háború következtében kialakult helyzetet is. A szkeccs-szerűen, rövid képekből felépülő előadás a béranyaság különböző aspektusait mutatja be. A Vígszínház műsoráról további információk a színház honlapján olvashatók.

Szóljon hozzá!