ZETApress

hírportál

VII. Kurultaj Bugacon

A kirgiz-magyar kétoldalú kapcsolatok történetében először, valamint országaink diplomáciai kapcsolatának 30. évfordulója jegyében augusztus 11-e csütörtök és 14-e vasárnap között Magyarországon megrendezésre kerülnek a Kirgiz Köztársaság Kulturális Napjai.

A Kirgiz Köztársaság Kulturális Napjai keretében ünnepélyes megnyitó gálakoncert kerül megrendezésre a Mátyás utcai Budapest Music Centerben 11-én csütörtökön 17:30-kor – tudtuk meg a ma délelőtti sajtótájékoztatón. Fotóink Horváth Tamás felvételei.

A Múzeum utcai Muzikum Klub&Bisztro / Kossuth Klubban Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola vezetője, a Nemzeti Fórum elnöke, a Kurultaj és Ősök Napja fővédnöke, a térség országgyűlési képviselője mellett Bíró András Zsolt főszervező, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke és Szabó László, Bugac polgármestere Nagy László médiakoordinátor irányításával avatott be a jövő hétvégi VII. Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés bugaci programjaiba.

A ferencvárosi koncerten híres kirgiz zenészek lépnek fel. A közönséget a híres kirgiz Kambarkan folklór-néprajzi együttes műsora, népdalénekesek, komuz zenészek (a komuz a kirgiz zenében alkalmazott ősi húros, pengetős hangszer), manaschi és divatbemutató várja. Mellette a kirgiz művészek és kézműves mesterek munkáiból kiállítások tekinthetők meg a helyszínen.

A Manas a kirgiz eposztrilógia-irodalom klasszikus központi eleme, és ennek egyes részeit gyakran szavalják a kirgiz ünnepségeken a Manaschi nevű eposz mondói. A manaschiak dallamos éneklésben mesélik el a mesét, hangszerek nélkül. 2013-ban a Manas, Semetey, Seytek kirgiz epikus trilógia felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

A Kulturális Napok látogatói tájékoztató brosúrákat, turisztikai utazási videókat, valamint a Kirgiz Köztársaságról szóló színes, angol nyelvű szóróanyagokkal ellátott standokat is megtekinthetik. A kirgiz delegáció élén A. Zhamankulova kirgiz kulturális, tájékoztatási, sport- és ifjúságpolitikai miniszter áll majd.

A rendezvény a 2022-től 2025-ig tartó időszakra szóló kétoldalú együttműködési ütemterv keretében kerül megrendezésre a Kirgiz Köztársaság Külügyminisztériuma és a magyar KKM között, melyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 2022. május 3-ai kirgizisztáni hivatalos látogatásán írt alá. Belépés a BMC-be díjtalan.

Szóljon hozzá!