ZETApress

hírportál

Filharmonikusok Ferencvárosban

A Pannon Filharmonikusok holnapi budapesti koncertjén a műsor változatlan. A bérletsorozat negyedik hangversenyén az európai légtérzárak és az utazási feltételek kiszámíthatatlansága miatt nem érkezett meg hazánkba a koncert karmestere és vendégművésze ? tudta meg Rozs Borbála.

Az észt karmester Olari Elts, Sibelius nemzetközi hangversenyt nyert, és legkeresettebb norvég hegedűművész Henning Kraggerud. Reméljük, hogy hamarosan egy újabb koncerten találkozhatunk velük. Maga a hangverseny a finn zeneszerző, Sibelius ritkán hallható műveire épül, ezért rendkívüli szerencsének mondható, hogy a magyar származású, évek óta Finnországban élő és alkotó Bogányi Tibor vezényletével a koncert műsora változatlan marad. Mendelssohn e-moll hegedűversenyét Kelemen Barnabás adja elő a 23-i koncerten, a Művészetek Palotájában.

Bravúros beugrások lesznek a Fővárosi év a fővárosban című budapesti bérletsorozat következő koncertjén. A magyar származású Bogányi Tibor a fiatal finn zenészgeneráció egyik legképzettebb karmestere, aki az est karmestere lesz pénteken. Csellista-diplomája megszerzése után Jorma Panula professzor és professzor Leif Segerstam híres karmester-osztályába járt a Sibelius Akadémián. Diplomahangversenye Aulis Sallinen: Hobbit című balettjének világpremierje volt a Finn Nemzeti Operában.

Bogányi Tibor a párizsi Konzervatóriumban is tanult, professzora Fürst János volt, aki mellett olyan karmesterekkel dolgozott, mint Sir Colin Davis és Jurij Simonov. 28 éves korában nevezték ki a Turku-i Filharmonikus Zenekar vezető karmesterének, 2003-tól 2006-ig töltötte be ezt a posztot. 2008-tól a Lappeenranta Városi Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere.

A műsorban először Richard Strauss műve hangzik fel. A zeneszerző örvendetesen hosszú életében elindított, átélt és bölcs, emelkedett lírával szinte befejezett egy századot, az annyi vihart, ellentmondást, szélsőséget és izmust felvonultató huszadikat. A századfordulón a progresszív irányzat erős képviselője, majd a Salome és az Elektra című operák megírása után a konzervatívabb irány művelőjévé válik. A hangversenyen felhangzó Intermezzo-ja ez utóbbi korszakából való.

Kevés embert áldott meg a sors annyi tehetséggel, jómóddal, alkotókedvvel és invencióval, mint Felix Mendelssohn-Bartoldy-t, aki rövid életében szinte mindem művészeti ágban ? természetesen legkiemelkedőbben zenében ? tudott eredetit, figyelemreméltót alkotni. Az a könnyedség, melyet szimfonikus zenéjében megfogalmazni képes, máig utánozhatatlan. Egy új típus, a mendelssohn-i scherzo megalkotója, amely lépten-nyomon fel-felbukkan súlyosabb hangvételű, történelmi vagy tájélményeket idéző darabjai mellett, így e-moll Hegedűversenyében is. Boldog dallamosságú, virtuóz légiességű muzsika ez.

Az esten két Jean Sibelius mű szólal meg. A komponista a finnek talán legismertebb, de mindenképpen legjobban tisztelt zeneszerzője. Korai alkotói periódusában a romantika, elsősorban Brahms hatása alatt állott. Európai tanulmányútjáról hazatérve azonban a finn nemzeti zeneművészet lelkesítő célja jegyében újul meg művészete. A népköltészettől, hazája mitológiájától és a természettel való szoros kapcsolattól inspirált műveket komponált. Hét szimfóniája közül a felhangzó Harmadikat letisztuló zenei eszközhasználat és egyedi formai megoldások jellemzik.

A holnap este fél 8-kor kezdődő koncert programja: R. Strauss: Intermezzo ? Keringő, op. 72; Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 64; Sibelius: 3. C-dúr szimfónia, op. 52; Sibelius: Lemminkäinen visszatérése, op. 22. Vezényel: Bogányi Tibor. Közreműködik: Kelemen Barnabás ? hegedű. A Pannon Filharmonikusok hangversenysorozata 2010 tavaszán, a ferencvárosi Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben folytatódik.

Szóljon hozzá!