ZETApress

hírportál

Színház a sportcsarnokban

Éppen öt hónap múlva, október 20-án csütörtökön az MVM Dome-ban mutatják be a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Egri csillagok című közös produkcióját – derült ki a ma délutáni sajtóbejáráson.

Vidnyánszky Attila rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a népligeti helyszínen elmondta, hogy a darab a színház egyik legsikeresebb produkciója, amelyből az 50. előadást is megtartották már, és amelyet sokan szeretnének még látni! – Különleges dolog egy ilyen tömegnek játszani. Más megszólalási módot, más rendezői és koreográfusi gesztusokat igényel – mondta a sportcsarnoki előadásról hozzátéve, hogy az előadás, amely ezen a helyszínen megszületik, alkalmas lesz arra, hogy más stadionokban is előadják. Már több meghívásuk van, legközelebb a tervek szerint Kaposváron mutatják be.

A Gárdonyi-regény alapján készült, 2018-ban bemutatott darabot a teátrum művészei, táncosok és gyerekszereplők elevenítik meg. A múlt év végén átadott sportcsarnokban Székely László a helyszín méreteihez igazodó, újratervezett díszletében, mintegy 300 szereplővel, köztük 240 táncos fellépésével mutatják be a produkciót.

Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője, a produkció társrendezője, koreográfusa úgy fogalmazott: az ország legnagyobb együttese is eltörpül emellett a hatalmas épület mellett. Mint mondta, a darabban eredetileg fellépő negyven táncművész mellé be kell vonniuk további táncosokat, hogy a monumentalitást biztosítsák. Kiemelte: nem az első alkalom, hogy a Nemzeti Színházzal együttműködnek, és hogy egy ilyen nagyszabású produkcióban részt vesznek. Első közös munkájuk a rendezővel a Körhinta volt, ezt a Csíksomlyói passió követte, amelyet szintén nagy helyszíneken is bemutattak. Mint mondta, a táncosok ezúttal is készen állnak egy ilyen hatalmas tér betöltésére.

Kovács Bálint, a színház műszaki igazgatója elmondta: az eredeti három díszletelem további 11 vártömbbel egészül ki. Az előadásra 8-9 kamionnal érkezik a díszlet, mintegy 60×35 méteres játéktéren valósul meg a produkció, amelyet 6300-6500 néző láthat három kivetítő segítségével.

Berettyán Nándor színművész hangsúlyozta: fantasztikus élmény több ezer ember előtt játszani, de nagyobb felelősség is. Várja, hogy megszülessen az előadás, reméli, hogy ezt a teret is meg tudják színházzal tölteni. Az Egri csillagok minden magyar története, és biztató számára, hogy ilyen nagy, komoly történettel is meg lehet tölteni stadionokat – mondta.

Igaz András, a Sportfive Hungary Kft. vezérigazgatója elmondta: nagyon várták, hogy az épületbe a színház is beköltözzön, hiszen multifunkcionális rendezvényközpontról van szó, amely a sportesemények mellett alkalmas arra, hogy színházi előadásokat, koncerteket is befogadjon. – Itt megvan minden, amire a produkciók vágynak – hangsúlyozta hozzátéve: fontos számukra, hogy három hónappal azután, hogy átvették a csarnok üzemeltetési jogát, már bejelenthetnek produkciókat. – Fontos pillanat az életünkben, hogy a Nemzeti Színház is itt lép fel – tette hozzá.

Mivel az eseményen a darab szereplői közül többen is részt vettek, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei részletet mutattak be az előadásból. A színpadi változatot Gárdonyi Géza regényéből Zalán Tibor készítette, a darabban Horváth Lajos Ottó, Berettyán Nándor, Berettyán Sándor, Szalma Tamás, Bodrogi Gyula, Varga József, Barta Ágnes, Schnell Ádám, Bakos-Kiss Gábor, Söptei Andrea, Rubold Ödön, Rácz József, Bordás Roland, Herczegh Péter, Szép Domán, Szabó Sebestyén László, Rátóti Zoltán, Tóth Károly, Mészáros Martin és Katona Kinga / Szilágyi Ágota játszik. A jelmeztervező: Bianca Imelda Jeremias, a táncdramaturg-koreográfus: Zs. Vincze Zsuzsa.

Szóljon hozzá!