ZETApress

hírportál

Tizenkét továbbjutó Párizsból

Idén is nagy érdeklődés kísérte Párizsban a magyar szervezésű Armel Nemzetközi Operaverseny és Fesztivál első fordulóját: a világ minden tájáról jelentkezett mintegy kétszáz énekes közül tizenketten jutottak tovább a májusi szegedi második fordulóba.

A Bastille Operában a hét első felében tartott meghallgatáson a zsűri a döntőben színre kerülő öt opera tizennégy előre meghatározott versenyszerepére választhatott egy-egy jelöltet, de Moszkvához hasonlóan itt sem sikerült mindegyiket megtalálni ? tudtuk meg Kund Laurától.

Az Armel Nemzetközi Operaverseny és Fesztivál sorozat párizsi válogatóján a zsűrinek nem volt kötelező minden szerepre jelölnie énekest, és a budapesti és moszkvai fordulóhoz hasonlóan Párizsban sem sikerült minden karakterhez megtalálni a megfelelő hangot.

A karmester árpilis elején a moszkvai meghallgatáson is a zsűri elnökeként vett részt. Mint elmondta, míg az orosz fővárosban szinte kizárólag nagyon jó énekeseket hallott a zsűri, Párizsban a több jelentkező között nagyobb volt a színvonalbeli eltérés, ugyanakkor főleg a mezzoszoprán és a szoprán kínálatban nagyon erős volt a mezőny.

Kitért arra, hogy a világ öt különböző városában tartott meghallgatások leginkább zenei fordulóknak tekinthetők, ahol a zsűri elsősorban zenei döntést hoz. Laco Adamik, a Krakkói Opera művészeti vezetője, Tomasz Tokarczyk, a Krakkói Opera zeneigazgatója, valamint Raymond Duffaut, az Avignon-i Opera igazgatója is.

A jövő heti New York-i, majd a norvégiai bergeni meghallgatást követően Szegeden lesz a második forduló, ahol a továbbjutottak közül már az operák rendezői választhatják ki május 14. és 16. között a felfogásuknak leginkább megfelelő énekeseket. A döntőre is Szegeden lesz november 3-a és 17-e között.

A norvég Den Nye Opera ősbemutatóját, Knut Vaage: Veslefrikk című új művét Alföldi Róbert rendezi. A csehországi plzeni Josef Kajetán Tyl Theatre Marco Tutino: A szolga című darabját tűzi a verseny keretében műsorra, ez az opera Szegeden magyarországi bemutatóként hangzik majd el. A Krakkói Opera, amelynek csak 2008 óta van saját játszóhelye, egy klasszikussal vesz részt a versenyben, Verdi: Traviatáját Szász János viszi színre.

A New York-i Dicapo Operában Vidnyánszky Attila rendezi a szinte házi szerzőnek mondható Thomas Pasatieri: Sirály című operáját, amely Csehov színművén alapul. Debrecenben pedig egy hiánypótló magyarországi premier lesz. Prokofjev: A tüzes angyal című zenedrámáját tűzik műsorra a verseny keretében. A darabot a neves mester, Silviu Purcarete viszi színre.

Továbbjutók, szerepek és produkciók a párizsi fordulóból

KIM Jung Mi ? Veslefrikk ? Knut Vaage: Veslefrikk, RIGAS Nicolas ? Don O’Day ? Knut Vaage: Veslefrikk, VACARU Iulia ? Vera / Mabel ? M. Tutino: A szolga, MALBEC-GARCIA Stéphane ? Tony Williams ? M. Tutino: A szolga, STILMACHENKO Sergei ? Barett ? M. Tutino: A szolga, CANDELIER-PENNEL Iréne ? Violetta ? G. Verdi: La Traviata, (?) ? Alfred Germont ? G. Verdi: La Traviata, FORESTI Sergio ? Georges Germont ? G. Verdi: La Traviata, ESTEVES Romie ? Nina ? T. Pasatieri: Sirály, SANTOS-VIRGENS Maurizio ? Constantine ? T. Pasatieri: Sirály, DANEZIN Valérie ? Mme Arkadina ? T. Pasatieri: Sirály, BAGGIO Cristina ? Renata ? Prokofjev: A tüzes angyal, (?) ? Ruprecht ? Prokofjev: A tüzes angyal, JEZIERSKI Robert ? Inkvizítor ? Prokofjev: A tüzes angyal.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Folytatódik a kiválasztás | ZETApress

Szóljon hozzá!