ZETApress

hírportál

Gödörben a Horizont

Dreadzone (UK) Eye on The Horizont lemezbemutató és The Carbonfools (H) koncert, utána dj: Titusz & Zsazsa lesz május 8-án a Gödör Klubban ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Izgalmas összeborulás London és Budapest között. Egymásra talált Britannia legnépszerűbb electro csapata, a Dreadzone és a budapesti koncertélet egyik legdinamikusabb zenekara a The Carbonfools. A két brigád annyira összehaverkodott, hogy a május 8-i Gödör koncert után, ősszel kétszer is együtt lépnek fel, de már az Egyesült Királyságban.

A május 8-i koncertnek nem csak az a különlegessége, hogy új nemzetközi barátság született, hanem, hogy a Dredzone itt mutatja be új Eye on the Horizon című lemezét, amit Magyarországon először majd a koncerten lehet kapni az 1G Records jóvoltából.

Április 26-án, hétfőn kerül napvilágra a Dreadzone várva várt új albuma, az Eye on the horizont. A lemez egyaránt épít az együttes korábbi sikereire, a bevált dolgokra, de újító törekvések is mutat. A fiúk pont ott folytatják, ahol a Top 20-at is megjárt Little Britain számmal abbahagyták. Ezúttal tíz új számban születik újjá a banda, melyekben a kiteljesedett dalszerzői stílushoz egy táncos dub háttér társul. Ez a stílus tette őket a szigetországi tánczenei színtér egyik legeredetibb és mindig új utakat kereső előadójává, hangzásukat pedig mások tovább alakítottak.

Az MC szerepeltetése és a reggae-s vokálok tökéletesen összhangot alkotnak az élő gitárzenével, az elektronikus beat-tel és a dub basszussal. Olyan ikonikus betéteket használnak a számokban, mint a Long Good Friday legendás témája a Gangster-ről, egy szöveges betét Woody Guthrie-től, vagy Dennis Browns klasszikus száma (Whip Them Jah) a Greensleeves gondozásában megjelent American Dread című albumról ? mind kiválóan kiegészítik a Dreadzone hangsúlyos basszus és beat hangzását.

A Dreadzone története az Alan McGee által alapított Creation Records lemezkiadóval és az átütő sikerű első albummal, a 360-nal kezdődött. A Second Light című nagyhatású, 1995-ben megjelent lemezük további sikerek mellett John Peel támogatását is meghozta, aki szerint a Second Light minden idők legjobb 10 lemeze között van. Az albumról a Little Britain című Top 20-as sláger azóta klasszikussá vált.

Az új felállást az alapító tag Greg Dread, az eredeti basszmester Leo Williams, az összetéveszthetetlen MC Spee, a Studio One legendás énekese, Earl 16, valamint a gitáros Chris Comption és a technikai make-up-ot biztosító Chris Oldfield alkotják. Az együttes hatása nem korlátozódik a dub-alapú zene mai színterén betöltött úttörő szerepükre, hanem visszanyúlik a 80-as évekbe, Mick Jones Big Audio Dynamite nevű bandájának ritmusszekciójáig. Gyökereik a nyugat londoni sound clash-ben gyökereznek, és idén immár 25 éve lesz, hogy Leo és Greg dob és basszus hangzása és sajátos ritmusa töretlenül és sikerrel dübörög Nagy-Britannia koncerttermeiben.

A Dreadzone ezúttal is dübörögni készül a koncerten, ahol az egyedülálló brit banda zenéjének és találékonyságának is szem- és fültanúi lehetünk. Előttük a The Carbonfools legénysége mutatja meg újra, hogy mennyire tudja megtáncoltatni a budapesti közönséget. Ráadásul új számokkal is készülnek, amelyek a hamarosan megjelenő nagylemezen is hallhatóak lesznek.

A csapat első nagylemeze a Poisoned Goulash még 2004-ben jelent meg. A hangzásvilágot az elektronikus alapok és az élő hangszeres muzsika fúziója határozza meg. Zenéjük a rock, blues, reggae, dub, disco, folk, ethno, darkwave és a mai modern elektronikus műfajok egyvelege. 2006. nyarán csatlakozott a zenekarhoz Fehér Balázs, akivel 2008. októberre elkészítették második nagylemezüket Carbon Heart címmel. Az album nagy közönségsikert aratott, oly annyira, hogy szinte sehol nem lehet megszerezni.

Szóljon hozzá!