ZETApress

hírportál

Véget ért A Dal 2022

Oláh Ibolya: Nem adom el című dala nyerte A Dal döntőjét tegnap este. A Dal Akusztik verseny fődíját Fóris Rita: Olyan szép című daláért vehette át. A múlt szombati 2. elődöntőről idekattintva olvashatunk.

A Dunán látott műsorban A Dal 2022 negyvenes mezőnyének legjobb nyolc előadója lépett színpadra, számaik szimfonikus változatban szólaltak meg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretében, amelyet Balassa Krisztián vezényelt.

A döntőben a produkciók elhangzása után a zsűri pontszámaival négy előadó dala maradt versenyben: Oláh Ibolya (Nem adom el) 38, a Subtones (Nem segít más) és a Third Planet (Táncol a világ) 22-22, valamint a Solére (Másért) 16 ponttal. Utána az 5. zsűritag szerepét betöltő közönség szavazataival dőlt el, melyik dal lesz a győztes. A nézők SMS-ben szavazhattak, a legtöbb voksot Oláh Ibolya: Nem adom el című dala, Födő Sándor, Hegyi György és Csakmag Vivien szerzeménye kapta, így ez lett idén az év magyar slágere. A győztesnek a díjat Medveczky Balázs, a Duna-csatorna igazgatója adta át.

Oláh Ibolya Az Év Dala 2022, egyben a Petőfi Zenei Díj Év Dala 2022 elismerésben részesült. Az előadóval a közmédia egy éven belül legfeljebb tíz dalból álló lemezfelvételt, erről egy zeneszámból videóklipet készít, a győztes emellett tízmillió forint pénzjutalomban is részesül, amelyet zenei produkciójának fejlesztésére fordíthat. A 44 éves győztes a tiszadobi nevelőintézetben nőtt fel, öntevékenyen kezdett énekelni és gitározni, egy ideig tanult egy budapesti zeneművészeti szakiskolában. Az 1. Megasztárban tűnt fel, ahol Tóth Vera mögött 2. lett 2004-ben. Ezt követően Sting előtt léphetett fel a budapesti Felvonulási téren. 2014-ben indult A Dal-ban, ahol az elődöntőig jutott 1 percig sztár című dalával.

Eddig öt stúdió-lemeze jelent meg, a legutóbbi 2018-ban Voltam Ibolyka címmel, amelyet Presser Gábor írt számára, ezen Erdős Virág, Kántor Péter, Parti Nagy Lajos, Sztevanovity Dusán, Varró Dániel, Závada Péter, Borbély Szilárd, Szép Ernő és Fejes Endre megzenésített versei szerepeltek. Közreműködött több filmben és színházi darabban, jelenleg Női posta című estjével lép fel.

A zsűri pontjai alapján legjobb négy közé került másik három produkció, a Subtones, a Third Planet és a Solére öt-öt millió forinttal gazdagodott. Hegedűs Bori – Tempfli Erik (Anya) 10, Andelic Jonathan Jota (Elhiszem még) 4, míg Pádár Szilvia (Kismadár) és a Napfonat (Minta zápor) 0-0 pontot kapott a zsűritől, ők egy-egymillió forintot fordíthatnak zenei produkcióik fejlesztésére.

A tegnapi adásban adták át az online Akusztik Dalverseny fődíját is. A közönség idén is online szavazáson dönthette el, hogy a 40 produkció közül melyik feldolgozás nyerje az online Akusztik Dalversenyt. A győztes a 2. válogatóban 8-9. helyen búcsúzó Fóris Rita: Olyan szép című dala lett, a díjat Mező Misi zsűrielnök adta át. Rita az Akusztik Dalverseny 9. győztese, az elmúlt években a Muzikfabrik, a Leander Rising, a ByTheWay, Benji, a Leander Kills, a USNK, Rácz Gergő – Orsovai Reni, valamint Andelic Jonathan Jota kapta meg a díjat.

A dalválasztó döntőjében extra produkcióként a négy zsűritag közösen adta elő Tóth Árpád: Körúti hajnal című versének megzenésített változatát, közönség elé lépett és Máté Péter: Hazám című számát játszotta el a Karthago együttes, majd a tavalyi győztes Kaukázus: Csillagom című dalát hallhattuk.

A Dal 2022 műsorvezető Rókusfalvy Lili és Király Viktor voltak. Részletes információk A Dal Facebook- és Instagram-oldalán, a weboldalán, valamint a műsor hivatalos YouTube- és TikTok-csatornáján találhatók.

Szóljon hozzá!