ZETApress

hírportál

Zeneházból székesegyházba

A Szent Efrém Férfikar a világhírű Doros Kvintettel koncertezik. Január 28-án pénteken a Magyar Zene Házában, 29-én szombaton Debrecenben hallhatók – tudatta Tamás Dorka.

11. évadába lépett az Orientale lumen, a Szent Efrém Férfikar népszerű vokális sorozata. A 20 éves együttes szakítva a hagyományokkal új helyszíneken rendezi meg a keleti és nyugati zenék párhuzamait bemutató előadásait. Elsőként holnap az újonnan megnyíló Magyar Zene Házában koncerteznek a világhírű moszkvai Doros együttessel, másnap pedig a debreceni Szent Anna-székesegyházban adják elő a műsort. A programban többek között Kodály Zoltán, a kortárs orosz mester, Georgij Szviridov és Mohay Miklós művei csendülnek fel, zárásként pedig Dmitrij Bortnyanszkij nagyszabású kórusművét, a Te Deumot éneklik majd egyházi szláv nyelven.

Január 28-án az újonnan megnyíló Magyar Zene Házában, 29-én szombaton a debreceni Szent Anna-székesegyházban, az Orientale lumen keretében lesz hallható az idén 20. születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikar koncertje. Ezúttal a Vörös téri Vaszlij Blazsennij Székesegyházban gyakorta éneklő, világhírű moszkvai Doros együttessel lépnek fel. A koncert programját úgy állította össze a két együttes, hogy a két legfontosabb egyházi ünnepkör, a Karácsony és a Húsvét között húzzanak egy ívet az előadott művek. A Szent Efrém Férfikar egy magyar kompozícióval, Kodály Zoltán: Semmit ne bánkódjál című kórusművével nyitja meg a Magyar Zene Házát. Bubnó Tamás ruszin nyelvű kántálásai a karácsonyt idézik meg a koncert elején, ahogy a Doros által előadott ukrán kántálók és a Szűzanyához szóló magasztalás is Matfej archimandrita férfikari átdolgozásában.

A bűnbánati énekek közül kiemelkedik a kortárs orosz mester, Georgij Szviridov nagycsütörtöki műve, illetve ebben a részben énekli el a Szent Efrém Férfikar Mohay Miklós: Aranyszájú Szent János liturgiája egy részletét is, amit nekik komponált a kortárs magyar zeneszerző. A Doros is megmutatja a Nagyböjt és Húsvét misztériumát: a szenvedéstől a feltámadásig kísérik el a hallgatóságot Alekszej Lvov, Alekszandr Tretyjakov és Pavel Csesznokov művein keresztül. A két együttes a hangverseny végén Papp Viktor – aki a Szent Efrém legfiatalabb tagja – egyik feldolgozásával készül, zárásként pedig Dmitrij Bortnyanszkij nagyszabású kórusművét, a Te Deumot is éneklik majd egyházi szláv nyelven.

A Doros neve görögül ajándékot jelent, mert azt vallják, az ének Isten ajándéka, amit ők szeretnének tovább adni a közönség számára. Moszkva leghíresebb férfi énekegyüttese egyidős a Szent Efrém Férfikarral: mindketten 2002-ben alakultak. A férfikar vezetője az alakulás óta Konstantin Senchenko, aki a Nizhny Novgorodi Konzervatóriumban szerzett diplomát. Különleges hangjukat és zenei talentumukat Moszkva talán legismertebb ortodox templomában, a Vörös téri Vaszlij Blazsennij Székesegyházban szinte minden nap megcsodálhatják az oda látogatók.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. A férfikar névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a Szentlélek hárfája megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az igaz útra. A nyolctagú együttes 2011 óta saját sorozatot rendez Orientale Lumen – Kelet Világossága címen, ahol világhírű kollégáikkal közösen lépnek színpadra. 14 lemezük jelent meg, amelyek közül a Byzantine mosaics című albumot 2010-ben Supersonic-díjjal jutalmazták Luxemburgban, a Benedicamus Dominot pedig Gramofon-díjra jelölték. Az együttes tagjai sokoldalú kamaraénekesek, akik átiratokat, átdolgozásokat és saját műveket is készítenek.

Szóljon hozzá!